danielka Napisano 9 Sierpień 2010 Autor Share Napisano 9 Sierpień 2010 Witam. Nalazłem ostatnio w necie niemiecką mapę mojej miejscowości. W odległości około 1km znajduje się inna miejscowość która jest przysiółkiem mojej miejscowości. Na mapie oboko nazwy tej miejscowości jest skrót Vro czyli folwark. Wem że miejsce jest nie przeszukane ale nie wiem czy oznaczenie te pokazuje ze dokładnie w tym miejscu był folwark czy ogólnie w tej miejscowości znajdował sie folwark. co o tym myślicie?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
majos Napisano 9 Sierpień 2010 Share Napisano 9 Sierpień 2010 jaka skala mapy ? jeśli 1;25000 to raczej dokładnie pokazuje miejsce Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
danielka Napisano 9 Sierpień 2010 Autor Share Napisano 9 Sierpień 2010 zgadza sie skala mapy to 1;25000 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
max.p Napisano 9 Sierpień 2010 Share Napisano 9 Sierpień 2010 hej a na folwarkach coś ciekawego się trafia? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
danielka Napisano 9 Sierpień 2010 Autor Share Napisano 9 Sierpień 2010 Nie wiem ale chyba warto sprawdzic. Może ktoś z większym doświadczeniem podzieli sie z nami wiedza na tema przeszukiwania folwarkow?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JAZON75 Napisano 9 Sierpień 2010 Share Napisano 9 Sierpień 2010 Na folwarkach można trafić wszystko-monety,guziki,łuski,biżuterię,sztućce,porcelanę i dużo większe rzeczy,łopaty,kilofy,odważniki,stare wiadra i garnki.W pobliżu można też trafić śmietniczek,a wtedy to już butelki,porcelana.Mam w mojej okolicy miejsca po folwarkach gdzie wychodziło po 80-100 monet(fenisie,marki),mam też miejsca gdzie wychodziło zaledwie kilka guzików.Tak więc warto zawsze sprawdzić takie miejsca.Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michal1514 Napisano 9 Sierpień 2010 Share Napisano 9 Sierpień 2010 Vro ?Jaka to mapa niemiecka ? Na m-blattach folwark był oznaczony jako Vw. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wow Napisano 9 Sierpień 2010 Share Napisano 9 Sierpień 2010 ja ostatnio na folwarku przekopalem 5m na 5m i znalazlem 6,5 monet kreutzerow Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
danielka Napisano 9 Sierpień 2010 Autor Share Napisano 9 Sierpień 2010 mapa niemiecka sprzed 2 wojny św Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michal1514 Napisano 10 Sierpień 2010 Share Napisano 10 Sierpień 2010 to powinno być Vw Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
danielka Napisano 10 Sierpień 2010 Autor Share Napisano 10 Sierpień 2010 Według tego Vro. to folwark http://www.topmap.pl/legenda.htm. skoro Vro. niby ot nie jest folwark to co to jest? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SirBadFate Napisano 10 Sierpień 2010 Share Napisano 10 Sierpień 2010 Spokojnie danielka , mam mapy z 1907 roku i Vro" to oznaczenie folwarku, także panie Michale, może istnieją oba te skróty? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
danielka Napisano 10 Sierpień 2010 Autor Share Napisano 10 Sierpień 2010 Jestem spokojny nic się nie stało.tak naprawdę sam nie wiem z którego roku jest ta mapa na mapie jest kilka dat. Jak to sprawdizc z którego jest roku?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SirBadFate Napisano 10 Sierpień 2010 Share Napisano 10 Sierpień 2010 Zazwyczaj data jest przy nazwie tej mapy, obok nazwy miejscowości/regionu którego dotyczy bądź rzadziej koło legendy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michal1514 Napisano 10 Sierpień 2010 Share Napisano 10 Sierpień 2010 Yyy...Zdziwiłem się po prostu bo na moich mapach niemieckich folwark jest oznaczony jako Vw. i nie widziałem innego oznaczenia, co nie znaczy że takowe nie istnieją :)Moje mapy są z lat 30. Kolega napisał, że jego mapy są sprzed II wś więc myślałem, że chodzi o te same, ale jak są z lat np. 1907 to może być inne oznaczenie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
danielka Napisano 10 Sierpień 2010 Autor Share Napisano 10 Sierpień 2010 pod skalą sa 3 daty Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
czarnamamba Napisano 28 Luty 2015 Share Napisano 28 Luty 2015 Witam, mam pytanie. Mapa skala 1:100 000 1934r.W legendzie flomark opisany jest jako Vro. Natomiast na mapie nie ma nigdzie takiego skrótu, są za to Vw. Rozumiem, że te Vw. to właśnie flomarki? Znajdowały się dokładnie tam gdzie naniesiono skrót? Czy to możliwe, żeby flomark znajdował się przy lesie pomiędzy wioskami, około 2km do każdej z nich? Ten mnie interesuje najbardziej ze względu na położenie. Reszta jest przy wioskach, bądź w ich centrum. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
czarnamamba Napisano 28 Luty 2015 Share Napisano 28 Luty 2015 Mowa oczywiście o FOLWARKACH. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rutra64 Napisano 28 Luty 2015 Share Napisano 28 Luty 2015 Siemka ! Temat , myślę rozwojowy ... Lecz od pewnego czasu odnoszę wrażenie , że forum odkrywcy " ... zamiera, niestety.Monety przedstawiane - delikatnie mowiac - slabizna ..., nasze odkrycia ? to samo ... Co jest grane ? Wiem , że być może admin będzie starał sie wywrzeć na mnie ... presję , może wafelek etc. Wrzuciłem tutaj parę - myślę - ciekawych fotek moich znalezisk - dla mnie skarbow ! A teraz ... Teraz tu powiało ciszą...nudą. Dlaczego ?Dlaczego inne fora mają ileś tam zdjęć wklejonych dziennie, dlaczego tam jest wsparcie, konkursy etc, dobre zyczenia etc dla mlodych" w temacie ... a tu ?Bardzo czesto wzajemne oszczerstwa , plwanie na innych . What is that mean ? Jestem wiernym odkrywcy" i może dlatego to mnie tak jakś ... boli. Pozdrawiam wszystkich odkrywców ! rutra 64. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rutra64 Napisano 28 Luty 2015 Share Napisano 28 Luty 2015 Pozdrawia adminów serdecznie !... Ale musiałem , czułem , że dla naszego wspólnego dobra nalezy to napisać. R. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
woytas Napisano 28 Luty 2015 Share Napisano 28 Luty 2015 To nie vro tylko vw - te w" jest taka czcionką wydrukowane - poszukam innych przykładów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
woytas Napisano 28 Luty 2015 Share Napisano 28 Luty 2015 Tu tak samo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
woytas Napisano 28 Luty 2015 Share Napisano 28 Luty 2015 Rutra tak na początek dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
czarnamamba Napisano 1 Marzec 2015 Share Napisano 1 Marzec 2015 Dzięki woytas za odpowiedź. Byłem - folwark jak malowany, w szczerym polu bez dojazdu, ruiny zarośnięte krzakami. Co nieco nawet wyskoczyło z dołka. Co do tych oznaczeń to tak wygląda to na mojej mapie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
czarnamamba Napisano 1 Marzec 2015 Share Napisano 1 Marzec 2015 fot. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.