bjar_1 Napisano 8 Sierpień 2010 Autor Napisano 8 Sierpień 2010 Poszukuję wszelkich zdjęć z epoki przedstawiających cmentarz żołnierzy niemieckich poległych we wrześniu 1939 r. Cmentarz ten znajdował się na brzegu Jeziora Górskiego koło Płocka, przy drodze Nr 60 z Łącka do Płocka. Obecnie w miejscu tym znajduje się prawdopodobnie parking i Hotel-Restauracja „Rusałka”.Na cmentarzyku pochowanych było 30-40 Niemców poległych w okolicach Łącka-Ciechomic.
blaszak Napisano 8 Sierpień 2010 Napisano 8 Sierpień 2010 Witam!Miejsce mi znane.A kolega to znów poluje na kolejne nieśmiertelniki z ekshumacji??
bjar_1 Napisano 9 Sierpień 2010 Autor Napisano 9 Sierpień 2010 Yyy... Co to znaczy znów poluje na kolejne nieśmiertelniki z ekshumacji"? W główce się pomieszało?
leszek84pp Napisano 9 Sierpień 2010 Napisano 9 Sierpień 2010 no to się dowiedziałeś ;)pozdro. od kol.z koła łowieckiego żeton"
bluemen123 Napisano 24 Listopad 2011 Napisano 24 Listopad 2011 Odgrzewam kotleta :). Ma ktoś jakieś ino na ten temat, ewentualnie jakieś potwierdzenie przedstawionego tematu.? Ekschumacja raczej musiała być tam przeprowadzona, skoro postawili w tym miejscu hotel.
bjar_1 Napisano 24 Listopad 2011 Autor Napisano 24 Listopad 2011 Żadnej ekshumacji tam nie było, ale nie wiadomo w którym dokładnie miejscu ów cmentarzyk się znajduje.
bluemen123 Napisano 24 Listopad 2011 Napisano 24 Listopad 2011 A można wiedzieć skąd masz takie info? Mam znajomych w lokalnym nadleśnictwie i może mogliby pomóc w tej sprawie. Jeśli był to udokumentowany cmentarz to na pewno są gdzieś jakieś informacje na ten temat. Proponję założyć temat na lokalnym forum tradytora.
bjar_1 Napisano 24 Listopad 2011 Autor Napisano 24 Listopad 2011 Informacje są - łącznie z jego planem, listą poległych itp. itd. ale brak skonkretyzowania położenia cmentarzyka.
bluemen123 Napisano 24 Listopad 2011 Napisano 24 Listopad 2011 Proponuję dowiedzieć się tam skąd takie info dostałeś. Kolejne miejsce sprawdzania - gmina, nadleśnictwo . Bez powołania się na źródło informacji skąd to wiesz nie potrafię Ci pomóc. Idąc np do gminy musisz powołać się na źródło informacji a nie z tekstem, Słyszałem, że.....". I jeszcze jedno chodzi o cmentarz o wymiarach X na X czy o mogiłę zbiorową?
kazet-kz Napisano 24 Listopad 2011 Napisano 24 Listopad 2011 Do bjar_1: czy mógłbyś podzielić się tymi informacjami? Gdzie ich szukać ewentualnie czy możesz mi je przesłać?Szukałem swego czasu informacji na ten temat, ale bez rezultatów. Może dzięki Tobie w końcu coś drgnie w tej sprawie.
bjar_1 Napisano 25 Listopad 2011 Autor Napisano 25 Listopad 2011 Materiały dotyczące cmentarzyka Gorskie See" znajdują się w Kassel, w Volksbund Deutsche Kriegsgräberfürsorge e. V.
kazet-kz Napisano 28 Listopad 2011 Napisano 28 Listopad 2011 do bjar_1: O to chodziło. Dziękuję bardzo.
zbibal76 Napisano 29 Listopad 2011 Napisano 29 Listopad 2011 Adiutant 19pp Mikołaj Matiakaszwili w swoich wspomnieniach pisze ...w Ciechomicach zniszczono sztab niemieckiego 50pp. Zwłoki poległych oficerów niemieckich w Ciechomicach Niemcy ekshumowali w czasie okupacji. Również w czasie okupacji zlikwidowano cmentarz żołnierzy niemieckich (ponad 40 grobów) w rejonie południowo-zachodniego Jeziora Ciechomickiego. Sam w nocnym przeciwuderzeniu z 14 na 15.9 w lasach Łąckich, nim dotarliśmy do linii walk, szedłem dość długo przez pobojowisko zasłane trupami żołnierzy własnych i niemieckich." Trudno powiedzieć, czy dotyczy to lokalizacji cmentarza w okolicach hotelu Rusałka. Mam gdzieś jeszcze w papierach informację, że istniał cmentarzyk w okolicach przesmyku pomiędzy jeziorami Górskim/Ciechomickim, miał on być zlikwidowany w 1940r, ekshumowanych żołnierzy miano przewieźć do Rzeszy. Jak się dogrzebię w papierach podam źródło.pzdrZbyszek
bluemen123 Napisano 30 Listopad 2011 Napisano 30 Listopad 2011 zbibal76 bardzo interesujące to co piszesz. Jak będziesz miał więcej info to napisz. Pozdro .
bluemen123 Napisano 30 Listopad 2011 Napisano 30 Listopad 2011 zbibal76 nic nie dostałem, wyślij jeszcze raz jak możesz;]
bjar_1 Napisano 30 Listopad 2011 Autor Napisano 30 Listopad 2011 Polegli z cmentarzyka koło Rusałki" nie zostali przeniesieni na żadny cmentarz zbiorowy. Co do ekshumacji w 1940r., to owszem przeprowadzano takie akcje, ale wtedy przenoszono poległych z grobów polowych" na zakładane heldenfriedhofy" lub tworzono oddzielną kwaterę na najbliższym cmentarzu katolickim, ewentalnie przenoszono na cmentarze z okresu Wielkiej Wojny. Nigdy nie wywożono poległych do Rzeszy. Zdarzały się tylko unikalne przypadki zabierania poległych przez rodziny.
bjar_1 Napisano 5 Grudzień 2011 Autor Napisano 5 Grudzień 2011 Jak chcecie, to a dniach" podrzucę Wam informacje ilu żołnierzy tam leży i z jakich pododdziałów.
kazet-kz Napisano 9 Grudzień 2011 Napisano 9 Grudzień 2011 bjar_1 ma rację. Ich nigdy nie ekshumowano. W zasadzie cmentarz obecnie znajduje się w dwóch miejscach. Wyzbierane kości, które znalazły się na powierzchni zakopano w innym miejscu.zbibal76 - podeślij i do mnie te informacjebjar_1 - nie mam jeszcze odpowiedzi z Volksbundu, więc jeśli możesz być szybszy to prześlij na skrzynkę.
bjar_1 Napisano 9 Grudzień 2011 Autor Napisano 9 Grudzień 2011 Na dniach podeślę info o jednostkach.Kazet-kz - sprawdź @.
kazet-kz Napisano 9 Grudzień 2011 Napisano 9 Grudzień 2011 do bjar_1:Ok. Dzięki. Pełna współpraca. Przechodzę na @.
bjar_1 Napisano 16 Styczeń 2012 Autor Napisano 16 Styczeń 2012 Jednostki z których pochodzili polegli pochowani na cmentarzu Gorskie-See": 9./J.R.82./J.R.296./J.R.298./J.R.299./J.R.2910./J.R.2911./J.R.2912./J.R.29Stab/J.R.50N.Z.III/J.R.50Reit.Zug/J.R.502./J.R.503./J.R.504./J.R.507./J.R.50Reit.Schw./A.A.3Polegli w miejscowościach (wg. oryg. pisowni niemieckiej):Grabiny,Podgorza,Stefanowo,Ciechomice,Gory,Lack,Dobrzykow,Tokary Rabiez,Grabie Polskie.
damian. Napisano 17 Styczeń 2012 Napisano 17 Styczeń 2012 Czy fundacja Volksbund posiada plany lub informacje na temat innych cmentarzy z 1939 w Polsce? Mam tu na myśli listę pochowanych w danym okresie, plan i.t.p
bjar_1 Napisano 17 Styczeń 2012 Autor Napisano 17 Styczeń 2012 Listy poległych są zapewne dla każdego cmentarza zbiorczego (tworzonego po komasacji mogił polowych"), plany występują rzadziej, ale się zdarzają.
damian. Napisano 17 Styczeń 2012 Napisano 17 Styczeń 2012 A jak najszybciej to sprawdzić? Dodam, że nie dostałem odpowiedzi z fundacji ponad dwa lata.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.