RADNORI Napisano 8 Sierpień 2010 Autor Share Napisano 8 Sierpień 2010 Dostała mi się taka mapa, jak widać nieco przeszła swoje. Chcę ją jakoś posklejać ale pierwsze to trzeba usunąć papierki naklejone z tyłu. Pierwsze pytanie macie delikatną metodę na pozbycie się tych naklejonych kawałków tak by mapa nie ucierpiała bardziej? Klej jest trochę twardawy, niewiadomo co to za klej. Drugie jakiej najlepiej użyć taśmy do sklejenia rozdarć, może jest jakaś specjalna którą stosują konserwatorzy? Dzięki z góry :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RADNORI Napisano 8 Sierpień 2010 Autor Share Napisano 8 Sierpień 2010 A tak wygląda tył poklejony takimi kawałkami papieru Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
imperorr Napisano 9 Sierpień 2010 Share Napisano 9 Sierpień 2010 mogl urzyc kleju kostnego-jak rozpuscic nie wiem,jesli na celulozie [tak jak tapety]to spruboj zamoczyc delikatnie moze posci, jak nie daj se spokuj.jesli smierdzi guma to cos podobnego do budaprenu.podklej nie papierem tylko tkanina, bedzie elastyczne, a papier moze pod wplywem kleju stwardniec i bedzie to samo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.