rafal_etz Napisano 3 Sierpień 2010 Autor Share Napisano 3 Sierpień 2010 Witam znalazłem ostatnio dużo łusek od Mosina z I wojny. Łuseczki leżały w piachu i po wyciągnięciu są lekko niebieskie i ten piasek mocno do nich przylega (są chropowate) jak najlepiej jest je skutecznie wyczyścić ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maćko Napisano 3 Sierpień 2010 Share Napisano 3 Sierpień 2010 Jak z piasku to zmywak stalowy do naczyń,ogólnie zmywak jest dobry do łusek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
groszek37 Napisano 3 Sierpień 2010 Share Napisano 3 Sierpień 2010 szkoda że nie dałeś fotek. Na początek proponuję szczoteczkę i wodę z mydłem. Jeśli, a tak podejrzewam ta metoda będzie za słaba to proponuję skrobak do garnków. W ostateczności papier ścierny. A jeśli te niebieskie naloty nie są wyżarte w metalu no to można spróbować rozpuścić w chemii zamiast mechanicznie np płynem kiwi lub chociaż benzyną a tu foto płynuhttp://cokupic.pl/i/c_big2200406.jpgp. s. kolego jeśli możesz to zrób fotki, najlepiej przed i po. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
groszek37 Napisano 3 Sierpień 2010 Share Napisano 3 Sierpień 2010 Maćko mnie wyprzedził kiedy pisałem:) no też poleca zmywak:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rafal_etz Napisano 3 Sierpień 2010 Autor Share Napisano 3 Sierpień 2010 to te łuseczki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maćko Napisano 3 Sierpień 2010 Share Napisano 3 Sierpień 2010 Ciepła woda+mydło+zmywak :) ,nie polecam papieru ściernego to chyba najgorsza metoda.ps.Klamerka zastępcza do elektrolizy :).Szukaj a może znajdziesz mosiężną (klamrę) :)Pozdr. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rafal_etz Napisano 3 Sierpień 2010 Autor Share Napisano 3 Sierpień 2010 klamerka już po elektro a łuseczek mam koło 50 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rafal_etz Napisano 3 Sierpień 2010 Autor Share Napisano 3 Sierpień 2010 dziórka po nicie wyleciała Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rafal_etz Napisano 3 Sierpień 2010 Autor Share Napisano 3 Sierpień 2010 gdybym wcześniej wiedział o tym mielscu. setki łusek i wiele innych rzeczy oberwało się wraz z wysokiego urwiska i wleciały do rzeki a potem woda zabrała Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zabi Napisano 3 Sierpień 2010 Share Napisano 3 Sierpień 2010 Więc co do łusek, jeżeli chcesz na błysk to papier wodny 800-1000 a następnie polerka filcem i pasta polerską, potem odtłuścić i paraloid b44 lub lakier bezbarwny akrylowy. Nic ich wtedy nie ruszyPozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chemik3 Napisano 4 Sierpień 2010 Share Napisano 4 Sierpień 2010 Ja używam szczotki miedzianej montowanej na wiertarce, wolne obroty a na koniec polerka filcem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sqr Napisano 9 Sierpień 2010 Share Napisano 9 Sierpień 2010 http://odkrywca.pl/moje-trafienia-,653139.html#653139kilka pierwszych fotek to efekt zastosowania środka chemicznego pt. 'Palemka' ;) świetny efekt Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.