Daro Shadow Napisano 3 Sierpień 2010 Autor Napisano 3 Sierpień 2010 Witam! Mam pytanie jak się czegoś dowiedzieć o przeszłości mojego miasta i okolic? chodzi mi o miejsca walk ,miejsca w których stacjonowali żołnierze itp. Pozdrawiam!
Cronos Napisano 3 Sierpień 2010 Napisano 3 Sierpień 2010 Biblioteka, internet, archiwa, starsi mieszkańcy.. wystarczy? A w ogóle o jakie okolice Ci chodzi?
Daro Shadow Napisano 3 Sierpień 2010 Autor Napisano 3 Sierpień 2010 chodzi mi o okolice Zambrowa. W internecie szukałem i nic konkretnego nie znalazłem, może po prostu nie wiem jak.
spid3r Napisano 3 Sierpień 2010 Napisano 3 Sierpień 2010 Najlepiej to wyjśc na spacerek, rozejrzeć się za starszymi ludźmi i porozmawiać, pytać o wszystko, karczmy, bitwy, miejsca stacjonowania wojsk, legendy z danego regionu o ukrytych skarbach itdZawsze coś się dowiesz i to takich rzeczy których nawet w opracowaniach lub książkach nie ma. Poza tym, liźniesz troche historii swojego regionu, bo nie ma miejsc gdzie nie działo się coś ciekawego :D
Nadwojciech Napisano 3 Sierpień 2010 Napisano 3 Sierpień 2010 Ostatnio ukazała się książka Garnizon Zambrów" Jarosława Strenkowskiego. Tam znajdziesz dużo ciekawych informacji.
pawel888 Napisano 3 Sierpień 2010 Napisano 3 Sierpień 2010 Tak jak mówi kolega spid3r najlepszy jest wywiad środowiskowy. Starsi ludzie są bezcenną składnicą wiedzy, z tym że możesz się nasłuchać o tygrysie w każdym bagnie, złocie zakopanym na polu etc. ale to osobna sprawa :)<pozdro
radet82 Napisano 4 Sierpień 2010 Napisano 4 Sierpień 2010 Kolego Daro dopiero zaczynasz swoją przygodę ? Jestem z okolic miasta które Cie interesuje.
profos Napisano 5 Sierpień 2010 Napisano 5 Sierpień 2010 Chyba jednak w internecie źle szukałeś. Opis walk z września 1939 roku i mapkę ukazującą pozycję wojsk znalazłem w ciągu jednej minutyhttp://books.google.pl/books?id=XX5KcTNWbooC&pg=PA474&lpg=PA474&dq=zambr%C3%B3w+1945&source=bl&ots=Hn39R8Uchh&sig=kP_2Pqb2XlyZBc_s550nVBNiqfk&hl=pl&ei=EmVaTPbtEtD_OZq9mMEP&sa=X&oi=book_result&ct=result&resnum=6&ved=0CCUQ6AEwBQ#v=onepage&q=zambr%C3%B3w%201945&f=false
Daro Shadow Napisano 5 Sierpień 2010 Autor Napisano 5 Sierpień 2010 Witam! Tak dopiero zaczynam swoją przygodę kolego radet.Koledze profos dziękuje za informacje, bardzo się przydadzą.A co do pytania starszych ludzi to nie wiem czy mi cokolwiek powiedzą bo wiadomo, jak to na Podlasiu- Wszyscy myślą ze jestem nastawiony na zysk. Pozdrawiam
radet82 Napisano 5 Sierpień 2010 Napisano 5 Sierpień 2010 Nawet nie wiesz jak sie mylisz. Ludzie z podlasia słyną z uczynności no i z chomikowania różności po stodołach. Inwestujesz kilka złociszy w mocniejsze trunki,zasiadasz w cieniu wiejskiego GS-u ,wykrywacz stawiasz pod ścianą i zaczynamy łowy.Im wiecej procent w płynie tym wieszy procent ciekawostek w plecaku. Trzeba tylko uważać by samemu sie zaliczyć przysłowiowego ,,zgona,, . Na jakim sprzęcie biegasz? pozdr.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.