Roadrunner Napisano 3 Sierpień 2010 Autor Napisano 3 Sierpień 2010 Powstało małe zamieszania odnośnie znalezionego licznego.Niby wszystko jest ok tylko nie pasuje na nim litera P (rota) bo jak pewien kolega mówił kompania nie występowała w artylerii.Błąd merytoryczny czy fals?Jeśli fals to współczesny czy z epoki?Blaszka jest cynkowa bardzo krucha.Czekam na wszelkie info.Z góry dziękuje.
Nadwojciech Napisano 3 Sierpień 2010 Napisano 3 Sierpień 2010 To 4 A P to chyba będzie 4 Artyleryjska brygada.AP u nas ARtyleryjska.
coriolan Napisano 3 Sierpień 2010 Napisano 3 Sierpień 2010 4 brygada artylerii w 1913r. w pobliżu Zambrowa,w dyspozycji 4 DP.Na pugovizy także licznyj innego kształtu tej brygady z gwiazdkami zamiast kropek.
HU13ERT Napisano 3 Sierpień 2010 Napisano 3 Sierpień 2010 Pewien kolega od kompanii" to chyba byłem ja ;)Teraz widzę, że prawdopodobnie ktoś się w epoce rozpędził i dobił niepotrzebnie kropkę po A" i zamiast4. АР. БР. wyszło mu4. А.Р. БР.Podziału na ROTY (kompanie) nie było w artylerii pomijając wyjątki np. artyleria forteczna.Na pugovizie licznyj z gwiazdkami:http://www.pugoviza.ru/files3/images/cl_bt/ps_art/b_4ab.jpg jest z mojej kolekcji i uważam, że to też bicie zastępcze wzorowane na licznym którego zdjęcie załączam obok.Pozdrawiam.Hubert
Roadrunner Napisano 3 Sierpień 2010 Autor Napisano 3 Sierpień 2010 Dokładnie o Ciebie chodziło :)czyli pełna nazwa mojego jak będzie brzmiała?-bo już się w tym wszystkim pogubiłem.Dziękuję.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.