Skocz do zawartości

złota lub srebrna moneta

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam jakiś czas temu znalazłem taką monetkę była bardzo sfatygowana i niemal zupełnie nieczytelna więc bez większego zainteresowania umieściłem ją w olejku po 2-3 miesiącach leżakowania rysunek nieco się poprawił. Proszę o pomoc w identyfikacji na monecie widnieje data najprawdopodobniej jest to 1623. Moneta ma około 10mm średnicy. Pozdrawiam

Napisano

Obejrzyj dokładnie i weź do ręki jakąś złotą monetę , nie bądziesz miał nigdy takich dylematów,ten egzemplarz wykonany jest najprawdopodobniej ze srebra bardzo kiepskiej próby (może to falsyfikat z epoki wtedy byłby miedziany posrebrzony), szeląg litewski Zygmunta III Wazy,wg katalogu winien mieć jednak 0,67 średnicy.

Napisano
...fakt złotej monety nie posiadam do porównania. Moneta wygląda na opisywaną przez Ciebie po zmierzeniu okazało się że ma nawet 15mm bo tak na oko pierwszy wymiar podałem.
Napisano
Skoro ma aż 15 cm średn. to szelągiem (0,67 cm) być absolutnie nie może,niechaj jakiś forumowy spec numizmatyk się odezwie.
Napisano
Monetka ta żeczywiście przypomina szeląg litewski Zygmunta III i powinna mieć 15 mm średnicy, emitowana była w latach 1623-1625 i bez daty
Napisano
ok czyli wszystko jasne (meteor co masz na myśli pisząc ez daty" ? na reprodukcji przedstawionej przez abcd data widnieje na mojej monetce też)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie