moonwalker5 Napisano 25 Lipiec 2010 Autor Share Napisano 25 Lipiec 2010 Witam,pochodze z Drawska Pomorskiego,nieopodal znajduje sie taka malutka wioseczka wojskowa Karwice. jest tam Zamekdawnego wlasciciela ziemskiego, ruiny dewnej owczarni ...niby, z lesie sa groby wlascicieli tzn syna wlasciciela i jego czarnoskorej zony ktory jest zrobiony na stul afrykanski:)Jesli ktos posiada jakas dokumentacje lub teksty dotyczace tego miejsca to prosilbym o info. jest to teren wojskowy i niewiele mozna od tak sobie pozwiedzac,posiadam rozne informacje np taka ze pod warstwa asfaltu znajduje sie dawna droga ulozona z debowych klepek przypominajacych grob, smierc syna elasciciela rowniez jest ciekaeym watkiem i nawiaxuje do pochodzenia jego wybranki itp newsy:)Podzielcie sie jesli macie czym.Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
imek46 Napisano 7 Sierpień 2010 Share Napisano 7 Sierpień 2010 W latach 1981 - 1982 w czasie stanu wojennego służyłem w jednostce w Olesznie k/Drawska Pomorskiego i mieliśmy warty w zamku w Karwicach. Cały teren był otoczony siatką i drutem kolczastym. A chodziły takie plotki że był tam internowany Lech Wałęsa i inni działacze Solidarności". Chociaż ja sam nigdy żadnego z nich nie widziałem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bubbers Napisano 7 Sierpień 2010 Share Napisano 7 Sierpień 2010 Ta jego czarnoskóra miała swoją chatke po drugiej stronie Lubia,miałem tam jechać pokopać ,to moje tereny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bubbers Napisano 7 Sierpień 2010 Share Napisano 7 Sierpień 2010 A o tym cmentarzu nic nie wiem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lupo55 Napisano 11 Sierpień 2010 Share Napisano 11 Sierpień 2010 Witam.Pozwolę sobie na wniesienie kilku uwag do tego tematu.Oczywiście nie jest to zamek, lecz pałac zbudowany na zlecenie Otto v. Brockhausena w latach 60-tych XIXw. Jednak właściciele zmieniali się się kilka razy, a pałac i park były przebudowywane. Ostatnim właścicielem przed wybuchem wojny był chyba Friedrich Volkmann.Teraz kilka informacji z mojej osobistej wiedzy opartej na tym co widziałem od 1952r. w Karwicach: - główna ulica (prowadząca od szosy do pałacu) była brukowana kamieniami.- drewniane bale (nie klepka) stanowiły nawierzchnię fragmentu drogi prowadzącej od pałacu w kierunku płn.-zach. na podmokłym gruncie przy cieku wodnym łączącym jeziorko Konotop z jez. Lubie.- cmentarz znajdował się przy niewielkim kościele posadowionym w rozwidleniu dróg dojazdowych do wsi (przed zjazdem do jeziora).Natomiast związek Karwic z osobą Lecha Wałęsy jest chyba wyłącznie z okresu kiedy był prezydentem i tam właśnie wydał ten głośny „obiad drawski”.Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jary102 Napisano 24 Styczeń 2013 Share Napisano 24 Styczeń 2013 Na przełomie 1987-89 pracowałem przy remoncie pałacu, odbywałem słóżbe wojskową.mogę udzielic kilka informacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Podkowianinl Napisano 26 Grudzień 2017 Share Napisano 26 Grudzień 2017 Czy może ktoś mi pomóc w sprawie ostatnich przedwojennych właścicieli pałacu w Karwicach k. Drawska Pom., pałacu sławnego z powodu obiadu drawskiego", a mianowicie: 1. Czy ostatni przedwojenny właściciel to Friedrich Volkmann? 2. Czy ktoś ma kontakt do potomka/ potomków Friedricha Volkmanna (lub innej osoby, jeśli to nie był F. Volkmann) ? Jeśli - tak, to będę wdzięczny za otrzymanie takiego kontaktu. krzy.cichowski@wp.pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.