Skocz do zawartości

Zamek w karwicach

moonwalker5

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam,pochodze z Drawska Pomorskiego,nieopodal znajduje sie taka malutka wioseczka wojskowa Karwice. jest tam Zamekdawnego wlasciciela ziemskiego, ruiny dewnej owczarni ...niby, z lesie sa groby wlascicieli tzn syna wlasciciela i jego czarnoskorej zony ktory jest zrobiony na stul afrykanski:)Jesli ktos posiada jakas dokumentacje lub teksty dotyczace tego miejsca to prosilbym o info. jest to teren wojskowy i niewiele mozna od tak sobie pozwiedzac,posiadam rozne informacje np taka ze pod warstwa asfaltu znajduje sie dawna droga ulozona z debowych klepek przypominajacych grob, smierc syna elasciciela rowniez jest ciekaeym watkiem i nawiaxuje do pochodzenia jego wybranki itp newsy:)Podzielcie sie jesli macie czym.Pozdrawiam
  • 2 weeks later...
Napisano
W latach 1981 - 1982 w czasie stanu wojennego służyłem w jednostce w Olesznie k/Drawska Pomorskiego i mieliśmy warty w zamku w Karwicach. Cały teren był otoczony siatką i drutem kolczastym. A chodziły takie plotki że był tam internowany Lech Wałęsa i inni działacze Solidarności". Chociaż ja sam nigdy żadnego z nich nie widziałem.
Napisano
Witam.
Pozwolę sobie na wniesienie kilku uwag do tego tematu.
Oczywiście nie jest to zamek, lecz pałac zbudowany na zlecenie Otto v. Brockhausena w latach 60-tych XIXw. Jednak właściciele zmieniali się się kilka razy, a pałac i park były przebudowywane. Ostatnim właścicielem przed wybuchem wojny był chyba Friedrich Volkmann.
Teraz kilka informacji z mojej osobistej wiedzy opartej na tym co widziałem od 1952r. w Karwicach:
- główna ulica (prowadząca od szosy do pałacu) była brukowana kamieniami.
- drewniane bale (nie klepka) stanowiły nawierzchnię fragmentu drogi prowadzącej od pałacu w kierunku płn.-zach. na podmokłym gruncie przy cieku wodnym łączącym jeziorko Konotop z jez. Lubie.
- cmentarz znajdował się przy niewielkim kościele posadowionym w rozwidleniu dróg dojazdowych do wsi (przed zjazdem do jeziora).
Natomiast związek Karwic z osobą Lecha Wałęsy jest chyba wyłącznie z okresu kiedy był prezydentem i tam właśnie wydał ten głośny „obiad drawski”.
Pozdrawiam.
  • 2 years later...
  • 4 years later...
Napisano
Czy może ktoś mi pomóc w sprawie ostatnich przedwojennych właścicieli pałacu w Karwicach k. Drawska Pom., pałacu sławnego z powodu obiadu drawskiego", a mianowicie:
1. Czy ostatni przedwojenny właściciel to Friedrich Volkmann?
2. Czy ktoś ma kontakt do potomka/ potomków Friedricha Volkmanna (lub innej osoby, jeśli to nie był F. Volkmann) ? Jeśli - tak, to będę wdzięczny za otrzymanie takiego kontaktu.
krzy.cichowski@wp.pl

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie