pawełm Napisano 24 Lipiec 2010 Autor Share Napisano 24 Lipiec 2010 Witam zastanawiam się jak wyczyścić ten medal z tego czarnego nalotu? Nie chciałbym go uszkodzić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawełm Napisano 24 Lipiec 2010 Autor Share Napisano 24 Lipiec 2010 Druga strona Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
janczar Napisano 24 Lipiec 2010 Share Napisano 24 Lipiec 2010 najlepiej nie czyść bo i tak jest fajny ma swoje przeszłość i nikt ci nie zarzuci ze to kopia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
groszek37 Napisano 25 Lipiec 2010 Share Napisano 25 Lipiec 2010 jak mosiądz, nie plater to płyn kiwi http://cokupic.pl/i/c_big2200406.jpg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawelsamotyha Napisano 25 Lipiec 2010 Share Napisano 25 Lipiec 2010 Najlepiej nie czyscic wcale niech taki zostanie,a tego medalu kopii chyba nikt nie robi.Poprostu jest bardzo popularny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
janczar Napisano 25 Lipiec 2010 Share Napisano 25 Lipiec 2010 nawet jak kopi nie ma to i tak jest fajny patynka jest taka sobie ale jest i to świadczy o jego przeszłości Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawełm Napisano 26 Lipiec 2010 Autor Share Napisano 26 Lipiec 2010 Dzięki za rady, chyba faktycznie nie będę tego ruszać. Początkowo myślałem że to zwykły brud, ale jeżeli to naturalne tlenki to zostawię jak jest. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rudolfina Napisano 26 Lipiec 2010 Share Napisano 26 Lipiec 2010 To nie żadna patyna ani tlenki. Brud, mnostwo toksyn, syfu, starego pełnego bakteri kurzu, odchody insektów, itp. Pewnie leżał gdzieś w brudnej piwnicy lub na strychu. Za parę lat to wszystko zacznie przezerać metal i pozostanie tylko wspomnienie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawełm Napisano 27 Lipiec 2010 Autor Share Napisano 27 Lipiec 2010 rudolfina - co mi w takim razie radzisz? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bodekk72 Napisano 27 Lipiec 2010 Share Napisano 27 Lipiec 2010 Myślę że nie byłbym zadowolony gdybym to ja go wyczyścił ,bo jest ładny.Jakkolwiek nie nazwać tego nalotu, lepiej żeby pozostał..dodaje uroku..świecący straci ten urok.Nalot ten to nie jakaś skorupa wszystko jest czytelne, do gabloty piękny dodatek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marecki1939 Napisano 27 Lipiec 2010 Share Napisano 27 Lipiec 2010 nic nie ruszaj nie ma potrzeby. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cyrograf15 Napisano 27 Lipiec 2010 Share Napisano 27 Lipiec 2010 Dla mnie ten nalot jest za zielony jak na grynszpan szlachetny. Oczywiście jest to moje subiektywne odczucie na podstawie fotki > przekłamanie kolorów przez aparat jak i monitor.Wojtek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
groszek37 Napisano 27 Lipiec 2010 Share Napisano 27 Lipiec 2010 Za tydzień będzie tylko 100 postów więcej o treści: ja jestem za/ja jestem przeciw:). Kolega wyraźnie pytał ,,jak a nie ,,czy" wyczyścić, co do czyszczenia sprawa zamknięta, co do tego czy czyścić, jedni wolą brudny nieczyszczony inni czysty, niech kolega zrobi jak zechce. Moim zdaniem faktycznie brudu jest za dużo, a jeśli się go wyczyści na błysk to i tak zacznie śniedzieć i prędzej czy później pojawi się na nim ciemna patyna, jednolita bez przebarwień i brudu. Ale podkreślam jest to tylko i wyłącznie moje zdanie kolega zrobi jak zechce. Pozdrawiam groszek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawełm Napisano 28 Lipiec 2010 Autor Share Napisano 28 Lipiec 2010 Panowie żeby była jasność, nie mam zamiaru go polerować na błysk tylko usunąć to czarne z awersu, rewers jest ok. Wygląda to jak zaschnięty brud, próbowałem usunąć to wodą z mydłem i miękką szczoteczką ale nic nie zeszło. Nie będę już próbował bardziej inwazyjnych metod. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rudolfina Napisano 28 Lipiec 2010 Share Napisano 28 Lipiec 2010 Wrzuć go do oliwki (zwykłej dla dzieci-przezroczysyta bez zadnych dodatków). Co 2 tygodnie wyciągasz i szczotkujesz szczoteczką do zębów. I tak przez ok. kilka miesięcy. Nie wypolerujesz a syf zejdzie. Oczywiście zabieg może trwać i rok albo dłużej. Oliwka działa wolno ale jest cholernie skuteczna i nie niszczy patyny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.