Skocz do zawartości

Elektroliza nie daje rady co robię źle?

zabi

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Myślałem że opanowałem już sztukę oczyszczania elektrolizą ale coś ostatnio nie daję rady, tzn ogólnie przedmiot się oczyszcza ale zostaje sporo czarnej rdzy we wżerach, nawet przez 3 dni non stop elektrolizy nie idzie tego doczyścić. Co robię źle? Jako elektrolitu używam sody oczyszczonej, prostownik zwykły taki za 40 zł z marketu, jako elektroda do zeżarcia stary nikomu niepotrzebny klucz francuski, stężenie elektrolitu około 10%

Pozdrawiam

Prostownik działa, bąbelki lecą jak się podłączy, wygląda na to że jest wszystko ok, elektrolit dopiero co namieszałem, może lepiej w krecie by było robić? Zawsze byłem temu przeciwny ale może jednak jest lepszy od sody oczyszczonej?

Jest specjalny preparat do elektrolizy, używany w konserwacji zabytków, nie jest żrący, wielokrotnego użytku, nie niszczy stali, tylko usuwa rdzę, jako elektrody używa się blachy z nierdzewki. Czyszczenie w tym to inna bajka!

• 2 weeks later...
Nie stosuję elektrolizy agresywnej ( sól i te rzeczy ), bo zżera wszystko, nawet swój ogon, czyli zaciski od prostwnika. Kupiłem na aukcji ( wiadomo jakiej ) preparat do elektrolizy, który stosuja w muzeach i pracowniach konserwacji zabytków. Nie jest żrący, wielokrotnego użytku, eletroda ze stali nierdzewnej i przede wszystkim usuwa TYLKO rdzę, a przedmiot pozostaje nieruszony! Nie można tym czyścić przedmiotów z oryginalną oksydą, która ma być zachowana, bo usuwa oksydę i czyści do białego metalu.

A co powiecie na powracający czarnawy nalot(nie taki jak po elektrolizie). Coś al'a oksyda. Ciągle po paru tygodniach powraca. Po elektrolizie wyszorowałem go a przedtem mosiężną szczotka wyczyściłem to co z bagnetu zostało, samo ostrze po wielkich przejściach do koloru srebrnego. Teraz za każdym razem go zakonserwuje (juz był olej, swieczka w rozpuszczalniku itp.) to ten nalocik się pojawia. Czy to normalne? Z czasem coraz czarniejszy jest :P Czy lepiej zostawić?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie