KaRaDo Napisano 12 Lipiec 2010 Autor Napisano 12 Lipiec 2010 Witam,Poszukuję informacji na temat sposobu ustawiania baterii dział na pozycji ogniowej w Wojsku Polskim 39r. Mam na myśli konkretnie baterie Schneiderów. Ostatnio znalazłem dołek z 9 łuskami od 75mm i ciekawi mnie gdzie obok niego mogą znajdować się miejsca ustawienia pozostałych dział. Chyba, ze ustawiane były chaotycznie i nie było żadnego wzoru ustawiania całej baterii. Pozdrawiam
MarekA Napisano 12 Lipiec 2010 Napisano 12 Lipiec 2010 Ustawiano działa zależnie od sytuacji, terenu, czasu na przygotowanie stanowiska itd. Najszybciej ustawiało się działa w linii co kilkadziesiąt metrów. Obok zamieściłem skan z polskiego tłumaczenia francuskiego regulaminu dla armaty wz 97. Regulamin nakazywał zajmowanie stanowiska w takich miejscach, by dawały maksymalną możliwość zamaskowania dział i zminimalizowanie skutków ostrzału przeciwnika jednocześnie nie utrudniające prowadzenia ognia przez baterię. Czyli regulaminowo działa powinny być za każdym razem ustawione inaczej, zależnie od danej sytuacji i czasu na przygotowanie baterii do walki.
KaRaDo Napisano 14 Lipiec 2010 Autor Napisano 14 Lipiec 2010 Heh... miałem nadzieję, na trochę dokładniejsze informację... Ale i tak MarekA serdecznie dziękuję Ci za podzielenie się swoją wiedzą. PozdrawiamP.S> Może ktoś ma jeszcze jakiej informacje na ten temat?
MarekA Napisano 15 Lipiec 2010 Napisano 15 Lipiec 2010 Regulamin ma 400 stron i przypomina trochę podręcznik do matematyki. Kilka przedwojennych regulaminów posiadam, to są zbiory zaleceń ilustrowanych przykładami a nie zbiory gotowych rozwiązań. Myślę, że można przyjąć, iż ustawiając działa w baterii do walki, wybierano najczęściej najprostsze rozwiązania. Dane do strzelania podawano dla działa kierunkowego, dla pozostałych trzech obliczano tabele z poprawkami. W przypadku ustawienia dział w linii, były to tylko dwie poprawki: odległości od działa kierunkowego i różnicy wysokości. Odległość pomiędzy działami powinna być równa szerokości frontu ostrzeliwanego przez pojedyncze działo, czyli maksymalnie 50m. Skoro znalazłeś dołek z łuskami, to w promieniu do 50m powinien być kolejny, jeśli go znajdziesz łatwo będzie znaleźć pozostałe dwa. Ja zaczął bym od przeszukania terenu w odległości od 30 do 50m
KaRaDo Napisano 16 Lipiec 2010 Autor Napisano 16 Lipiec 2010 Właśnie tak zamierzam zrobić, tylko mam niestety ograniczone pole manewru. Ale powinienem dać radę. Jak znajde następne stanowisko to dam tu znać. Pozdro i dzięki za pomoc :D
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.