gtkarol Posted July 5, 2010 Author Share Posted July 5, 2010 średnica 13mm długość 22mm Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tradytor Posted July 6, 2010 Share Posted July 6, 2010 Tu poszukaj http://www.aksamit.wz.cz/pages/tema3.htm Pozdro Link to comment Share on other sites More sharing options...
Shluka Posted July 6, 2010 Share Posted July 6, 2010 Nie muszkietowy. Jest to najprawdopodobniej pocisk systemu Minie. Tutaj może znajdziesz coś więcej:http://www.aksamit.wz.cz/pages/tema3.htmPozdrawiam W Link to comment Share on other sites More sharing options...
kopijnik2 Posted July 6, 2010 Share Posted July 6, 2010 ale wyścig...http://odkrywca.pl/pokaz_watek.php?id=405746#406126tu opisany......Nie muszkietowy. Jest to najprawdopodobniej pocisk systemu Minie...muszkiet - jedno ze znaczeń - broń odprzodowa (między artylerią - a pistoletami)i w tym ujęciu - jak najbardziej muszkiet... nie - nie jest to system MINIE... Link to comment Share on other sites More sharing options...
seeker Posted July 6, 2010 Share Posted July 6, 2010 Koledzy się przekomarzają, ale zgodnie podają ten sam link ;) Od jakiej konkretnie broni trudno powiedzieć, czarnoprochowiec na pewno. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Poszukiwacz bunkrów Posted July 6, 2010 Share Posted July 6, 2010 Delvigne-Thouvenin (?) Link to comment Share on other sites More sharing options...
gtkarol Posted July 6, 2010 Author Share Posted July 6, 2010 dzieki za pomoc, a tutaj inne ujęcie Link to comment Share on other sites More sharing options...
gtkarol Posted July 6, 2010 Author Share Posted July 6, 2010 inne ujęcie Link to comment Share on other sites More sharing options...
Shluka Posted July 6, 2010 Share Posted July 6, 2010 Rzeczywiście kopijnik2, masz rację. Broń i amunicja czarnoprochowa nie bardzo mnie interesują i pocisk skojarzył mi się właśnie z systemem Minie ( a okazuje się,że to jego starszy kuzyn " ), o którym kiedyś-coś czytałem. Poszukiwacz bunkrów też miał rację pisząc muszkiet" bo zarówno pociski systemu Minie jak i Delvigne-Thouvenin były ładowane odprzodowo, a zdawało mi się, że to coś w rodzaju scalonej amunicji systemu Dreyse ładowanej odtylcowo. Doczytałe i teraz już wiem o co chodzi ( mniej więcej ) :)Pozdrawiam W Link to comment Share on other sites More sharing options...
gtkarol Posted July 6, 2010 Author Share Posted July 6, 2010 najbardziej interesuje mnie okres z którego moze pochodzic, jakis przedział lat ktos zna? Link to comment Share on other sites More sharing options...
gtkarol Posted July 6, 2010 Author Share Posted July 6, 2010 bok Link to comment Share on other sites More sharing options...
gtkarol Posted July 5, 2010 Author Share Posted July 5, 2010 średnica 13mm długość 22mm Link to comment Share on other sites More sharing options...
Question
gtkarol
średnica 13mm długość 22mm
11 answers to this question
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.