Skocz do zawartości
  • 0

Czy to są próby srebra?

walther

Pytanie

Napisano

Witam!chciałbym prosić o pomoc w identyfikacji tych bić-prób!czy to są próby srebra?jeśli tak,to jakiej narodowości?Pozdrawiam i dziękuję za pomoc!

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam wsystkich ! prosze o identyfikacje tej proby, z jakiego okresu jest, kto jest probierzem i wykonawca za pomoc z gory serdecznie dziekuje

Napisano

A tu mam jeszcze takie sreberko tylko moj problem polega na tym czy jest to autentyk i kto byl probierzem i okres tego ? dziekuje i Wszystkiego Najlepszego w Nowym Roku !

Napisano
Przykro mi, ale nie pomogę. Dla mnie te zdjęcia są za mało czytelne. Jedynie jak dla mnie ten monogram wytwórcy z tą kropką pomiędzy literami to prawdopodobnie stara Rosja.
Napisano
kris31 obydwie próby jakby carskie 84 złotniki, ale pierwsza jakaś taka niezgrabna jak by była odlana a nie wybita, na drugiej niestety nic nie widać ze względu na jakość fotki

pozdro!
Napisano
Wygląda dobrze.
Przedmiot pochodzi z wytwórni, której właścicielem był Paweł Akimow Owczinnikow. Ta cecha ло" z datą to moskiewski probierz Lew Fiedorowicz Oleks, czynny w latach 1890 - 1896.
Dalej próba 84, a następnie punca miasta Moskwa, też swoim rysunkiem pasująca do daty 1891.
Tak więc wszystkie te bicia są są dobre.
A tak na marginesie to, czy to naczynie jest emaliowane?
Napisano

Kształt i forma tej Twojej puncy to najprawdopodobniej cecha wytwórcy francuskiego. Przeważnie bita na srebrach. Jednak powinna być jeszcze druga punca.
Na zdjęciu przykładowa punca, podobna do Twojej. Imiennik francuza bity na srebrze.

Napisano

I tutaj jeszcze jedna punca.
Cechy w takiej formie pochodzą z lat około 1850 - 1939.
Pokaż zdjęcie całego przedmiotu. I ewentualnie tej drugiej puncy, jeżeli jest.
Zaznaczam, że taki imiennik mógł być nabity również na platerze.

Napisano

Ta na moim zdjęciu to francuska cecha srebra próby 800, stosowana od maja 1838 roku.
Pokazałem ją odwróconą o 180 stopni.
Twoje są bardzo podobne.
Jeżeli przedmiot jest niewielki, to prawdopodobnie będzie to.

Napisano

Witam załączam zdjęcie lepszej jakości, w nastepnym poscie doodam kolejne próby tego przedmiotu,
Proszę o pomoc w określeniu prób srebra. Kto był wytwórcą i z jakiego okresu może pochodzić.

Napisano

Kolejne zdjęcia do poprzedniego postu,
Proszę o pomoc w określeniu prób srebra. Kto był wytwórcą i z jakiego okresu może pochodzić

Napisano

Witam!chciałbym prosić o pomoc w identyfikacji tych bić-prób!czy to są próby srebra?jeśli tak,to jakiej narodowości?Pozdrawiam i dziękuję za pomoc!

Napisano

Witam
Potrzebuje pomocy w określeniu wytwórcy tego przedmiotu ze srebra,oraz jeśli to możliwe to lata w jakich mógł byc wykonany.Zdjęcia przedstawiaja punce lub próby srebra.Pzdr.

Napisano

Witam wszystkich ponownie , tym razem chcialbym prosis o sprawdzenie autentycznosci tej proby, czy jest to orginal czy reprodukcja , pozdrawiam i dziekuje.

Napisano
tak jest emaliowane
a czy orzel nie powinien byc nad napisem i czy po P" nie powinno byc kropki?

Post został zmieniony ostatnio przez moderatora Cyrograf15 21:59 03-01-2011

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie