landszaft1 Napisano 22 Czerwiec 2010 Autor Share Napisano 22 Czerwiec 2010 Witam . Mam pytanie . z uwagi że zdobyłem niemiecki celownik do Flaka Schwebkreisvisier niestety wykopek ale w stanie nadającym się do konserwacji i w miarę kompletny , niestety jest jeden element czyli okular gumowy ochrony oka . Okular gumowy zdemontowałem , guma nawet nie stwardniała jest podatna na wyginanie , praktycznie nie spękana ale już dosyć sztywna . Niestety Celownik leżał w ziemi i gumowa ochrona na oko była niestety dociśnięta do kamienia przez co leżąc w ziemi ponad 65 lat odkształciła się i ma kształt zdeformowany , zamiast okrągły jest mocno jajowaty. Pytanie zasadnicze czym i jak z powrotem doprowadzić do prawidłowego kształtu gumowej ochrony ie niszcząc jej i nie deformując , w czym zanurzyć aby guma z powrotem się uplastyczniła i była znowu miękka . Jeżeli uda mi się zmiękczyć gumę chociaż na kilka dni to zrobię stalowe kółka aby jej nadały z powrotem kształt okrągły i nawet jak po czasie znowu zacznie twardnieć to już w kształcie jaki jej nadam . czy ktoś regenerował gumowe elementy ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cyrograf15 Napisano 22 Czerwiec 2010 Share Napisano 22 Czerwiec 2010 Cipła woda pomaga przy formowaniu. Zobacz w motoryzacyjnym na preparaty do zmiękczania i konserwacji uszczelek. Troszke nie sezon na takie preparaty bo zwykle pojawiają się w sklepach z początkiem zimy ale ... .Wojtek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzysiek9559 Napisano 22 Czerwiec 2010 Share Napisano 22 Czerwiec 2010 Kup sobie smar silikonowy do uszczelek, wazelina apteczna tez dobra jest na elestycznosść gumy, oszt praktycznie żaden, a można przywrocić elastyczność gumy, i broń panie boże byś to w jakiś rozpuszczalnikach ropopochodnych przemywal, bo guma sparcieje i sie będzie kruszyć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.