Skocz do zawartości

proxima - złoto i srebro

spid3r

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

witam,ja wczoraj wyciągnąłem tę oto srebrną obrączkę proximą z ponad 30cm. sygnał był mocny i jednorodny, moja jest bardzo wyczulona na okrągłe cele.

Napisano
Proxa dobrze ciągnie własnie sreberka: monetki , zegarki posrebrzane itp. I tak jak koledzy piszą jest to moocny jednorodny sygnał coś koło 60.pozdr
  • 1 year later...
Napisano
witam i troszkę odświeżę temat bo mam taki problem w proximie 5,0:czułość ustawiona na maksa dyskryminacja 0 i złoty pierścionek pokazuje mi +18 do +19 a łańcuszek to skacze od +35 do-25 dodam ze oba przedmioty są z czystego złota. i mam takie pytanie, jakie ustawienia używacie na złoto i jakie wartości wam pokazuje proxa na ten metal i dla porównania na inne np. międż aluminium mosiądz czy ołów? przy moich ustawieniach to pokazuje następująco: haczyk od piwa +16 do 22,monety też srebrne od 28 do 38, łuskę 46 do 48, polmos 56 do 58 a powyżej to duże stalowe przedmioty... pozdrawiam.
Napisano
witam i troszkę odświeżę temat bo mam taki problem w proximie 5,0:czułość ustawiona na maksa dyskryminacja 0 i złoty pierścionek pokazuje mi +18 do +19 a łańcuszek to skacze od +35 do-25 " - nie rozumiem . Czy mógłby kolega Sprecyzować co dokładnie budzi niepokój ? Odczyt zarówno na pierścionek jak i na łańcuszek jak najbardziej dobry . Odczyt na łańcuszek na prawo skakać bo to nie jest jednorodny przedmiot tylko zbiór wielu bardzo drobnych przedmiotów.

Pozdrawiam .

RUTUS
Napisano
Witam panie rutus hodzi mi o to dla czego wykrywacz reaguje na łańcuszek takim wielkim skokiem wartości nawet schodząc na minus, i jakie ustawienia są najlepsze na złoto? tak żeby wartości pokazywał bardziej na plusie... Bo moniaki to rwie konkretnie i pod tym wzglendem jestem jak najbardziej zadowolony. Pozdrawiam.
Napisano
jeśli chodzi o sreberka to od siebie mogę dodać tylko tyle, że wskazanie na wyświetlaczu zależy od położenia np.monetki jak leży równolegle względem cewki to sygnał jest silny i stabilny a jeśli leży prostopadle to jest problem bo wykrywacz przekłamuje i skacze wartość z plusa na minus. pozdrawiam
Napisano
Witam panie rutus hodzi mi o to dla czego wykrywacz reaguje na łańcuszek takim wielkim skokiem wartości nawet schodząc na minus" - no przecież dostałeś odpowiedź na to pytanie:
Odczyt na łańcuszek na prawo skakać bo to nie jest jednorodny przedmiot tylko zbiór wielu bardzo drobnych przedmiotów".
To jest tak jak byś wsypał sobie do dołka kilogram moneciaków i chciał mieć czysty pewny sygnał mówiący jakie monety tam wsypałeś i pewnie jeszcze w jakiej ilości. Łańcuszek ma inne własności jak go zwiniesz w kłębek i inne jak jest rozwinięty (pozycja ogniw względem siebie oraz względem wykrywacza). Poza tym bardzo mało prawdopodobne, że jest to czyste" złoto... poczytaj sobie to:
http://www.rynekjubilerski.pl/pokaz.php?id=854
Więc złoto w zależności od domieszek może mieć lepsze lub gorsze własności przewodzące warstwy wierzchniej zwłaszcza po pewnym czasie od wytworzenia (różnie przewodzić na styku ogniw).
Wykrywacz to nie szklana kula a sygnały jakie masz są bardzo ładne. Ja bym nie marudził hyhy ;) :P.
Napisano
Dziarson.

Taki łańczuszek to zawsze trudny cel dla wykrywki,daje wartość minusową skaczącą normalka.

Złoto również nie lubi wysokiej dyskryminacji.

Myślę że za bardzo wpatrujesz się w wyświetlacz, jest kupa świetnych sprzętów bez niego i bez ID tonowego i ludziska koszą fanty że hoho" i nie narzekają że to czy tamto daje taką fazę, lub że wykrywacz jest do d..y" bo nie pokazuje na wyświetlaczu co jest pod ziemią...hehe

pozderki :)
Napisano
po prostu myślałem ze na złocie będzie mniej więcej stabilna wartość czy to łańcuszek czy pierścionek. no ale już wszystko rozumiem,wykrywacz jest czulszy niż myślałem. Ale ogólnie jestem zadowolony z tego sprzętu dziękuje wam za pomoc i pozdrawiam:)dr dziarra

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie