Skocz do zawartości

Renowacja hełmu M40

groszek37

Rekomendowane odpowiedzi

Witam udało mi się odrestaurować hełm niemiecki. Interesuje mnie jego farba. Został pomalowany na apfelgrun z początku wojny. Interesuje mnie jak oryginalnie wygląda farba, odbiega czy od oryginału, przy czym 1% to padaczka a 100% identyczna jak z wojny. Proszę wpisujcie tu na jaki procent zasługuje wg. was, przypominam apfelgrun.

No tak, ale cena była dobra, bo 7 dych, a poza tym kilka pęknięć zaszpachlowałem a większych dziur bym nie zaspawał-nie dysponuję spawarką, jedynym narzędziem do oczyszczenia go była szczotka na wiertarce. Z resztą poradziłem sobie fosolem, na to (oczyszczone oczywiście z resztek fosolu)hummerite (2 warstwy), dalej szpachla, później podkład no i farba, jak myślisz kolego jest jakaś szansa żeby przywrócić mu taki stan??

https://forum.odkrywca.pl/uploads/forum_old/photos/picsforum23/12124434242_005.jpg

Nadal myślę kolego, że źle zrobiłeś odrestaurowując go, bo mimo niewątpliwie okazyjnej ceny zachował swój historyczny urok (całkiem sporo farby i jako takie kalki).

Do restauracji nadaje się hełm taki jak tu:

1084900141 - nr aukcji w popularnym serwisie aukcyjnym.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie