Skocz do zawartości

medal pruski

marv

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam!! wykopałem ten oto medalik.Jak go oczyścić? przede wszystkim chciałbym się pozbyć plamek rdzy.Byłbym wdzięczny za odpowiedź.

Napisano
Elektrolizy nie mam jak zrobić.... Bardziej byłbym za wodą utlenioną, tylko czy woda utleniona nie zniszczy medalu? (jakieś różowe przebarwienia,coś? )
Napisano
Woda utleniona nie powinna go zniszczyć. Ja używam jej do monetek i efekty są zadowalające. Woda usunie brud i zanieczyszczenia, a patynę zostawi w spokoju
Napisano
Jeśli chodzi o czas to zależy głównie od zabrudzeń. Monetki wkładam na 3, góra 4 dni do wody utlenionej, potem wyjmuje i umieszczam w pojemniku z oliwą z oliwek i wyjmuje po 24h. Oliwa zabezpiecza oczyszczone monety. Myślę, że woda da sobie radę i z tym medalem. Nigdy nie próbowałem z medalami więc jak wyczyścisz to wstaw foty. Alę myślę, że już po kilku godzinach będą widoczne efekty. Grunt to cierpliwość.

Pozdro.
Napisano
Łusek nigdy nie próbowałem czyścić różnymi środkami, zabrudzenia zawsze usuwałem mechanicznie. Woda powinna dać sobie radę z łuskami, lecz myślę, że nie oczyści ich do gołego metalu. Woda usunie pewnie tylko powstałe na powierzchni metalu chlorki, skamieniały piasek a resztę zostawi w spokoju. Jeśli będziesz mógł to spróbuj oczyścić łuski wodą i wstaw foty.

pzdr.
Napisano

Po moczeniu w wodzie utlenionej.Szczerze myślałem że wynik będzie nieco lepszy...Niemniej wielkie dzięki za podsunięcie pomysłu z wodą :D

Napisano
Ja aktualnie moczę 2gr i 5gr z okresu międzywojennego, więc jak skończę to wstawię foty. Jeśli ktoś posiada fotki moniaków po kąpieli w wodzie utlenionej niech wstawia.

pzdr.
Napisano
Po moczeniu został umyty pod bieżącą wodą,i dokładnie wytarty,jak pisałem wcześniej stan bez zmian.Bardziej się go nie doczyści.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie