marv Napisano 19 Czerwiec 2010 Autor Share Napisano 19 Czerwiec 2010 Witam!! wykopałem ten oto medalik.Jak go oczyścić? przede wszystkim chciałbym się pozbyć plamek rdzy.Byłbym wdzięczny za odpowiedź. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marv Napisano 19 Czerwiec 2010 Autor Share Napisano 19 Czerwiec 2010 rewers Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Diago Napisano 20 Czerwiec 2010 Share Napisano 20 Czerwiec 2010 najlepiej woda utleniona a najdrastyczniej elektroliza zejdzie cala patyna i będzie jak nowy:) wedle gustu Pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marv Napisano 20 Czerwiec 2010 Autor Share Napisano 20 Czerwiec 2010 Elektrolizy nie mam jak zrobić.... Bardziej byłbym za wodą utlenioną, tylko czy woda utleniona nie zniszczy medalu? (jakieś różowe przebarwienia,coś? ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Diago Napisano 22 Czerwiec 2010 Share Napisano 22 Czerwiec 2010 nie zniszczy na pewno chyba ze jest z cynku a na takiego nie wygląda:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kamil1994 Napisano 22 Czerwiec 2010 Share Napisano 22 Czerwiec 2010 Woda utleniona nie powinna go zniszczyć. Ja używam jej do monetek i efekty są zadowalające. Woda usunie brud i zanieczyszczenia, a patynę zostawi w spokoju Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marv Napisano 22 Czerwiec 2010 Autor Share Napisano 22 Czerwiec 2010 ktoś wie jak długo powinien leżeć w wodzie utlenionej? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kamil1994 Napisano 22 Czerwiec 2010 Share Napisano 22 Czerwiec 2010 Jeśli chodzi o czas to zależy głównie od zabrudzeń. Monetki wkładam na 3, góra 4 dni do wody utlenionej, potem wyjmuje i umieszczam w pojemniku z oliwą z oliwek i wyjmuje po 24h. Oliwa zabezpiecza oczyszczone monety. Myślę, że woda da sobie radę i z tym medalem. Nigdy nie próbowałem z medalami więc jak wyczyścisz to wstaw foty. Alę myślę, że już po kilku godzinach będą widoczne efekty. Grunt to cierpliwość.Pozdro. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
groszek37 Napisano 23 Czerwiec 2010 Share Napisano 23 Czerwiec 2010 a czy na moczenie w wodzie utlenionej nadają się także łuski?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kamil1994 Napisano 23 Czerwiec 2010 Share Napisano 23 Czerwiec 2010 Łusek nigdy nie próbowałem czyścić różnymi środkami, zabrudzenia zawsze usuwałem mechanicznie. Woda powinna dać sobie radę z łuskami, lecz myślę, że nie oczyści ich do gołego metalu. Woda usunie pewnie tylko powstałe na powierzchni metalu chlorki, skamieniały piasek a resztę zostawi w spokoju. Jeśli będziesz mógł to spróbuj oczyścić łuski wodą i wstaw foty.pzdr. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marv Napisano 23 Czerwiec 2010 Autor Share Napisano 23 Czerwiec 2010 Wodę kupię jutro,oczyszczę i wstawię foty.Proszę o cierpliwość ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marv Napisano 24 Czerwiec 2010 Autor Share Napisano 24 Czerwiec 2010 Po moczeniu w wodzie utlenionej.Szczerze myślałem że wynik będzie nieco lepszy...Niemniej wielkie dzięki za podsunięcie pomysłu z wodą :D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marv Napisano 24 Czerwiec 2010 Autor Share Napisano 24 Czerwiec 2010 rewers Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kamil1994 Napisano 24 Czerwiec 2010 Share Napisano 24 Czerwiec 2010 Woda nieźle zadziałała na medal. Ja na twoim miejscu Marv pomoczyłbym go jeszcze ze 2 dni w wodzie, ale to już zależy od Ciebie.pzdr. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Diago Napisano 24 Czerwiec 2010 Share Napisano 24 Czerwiec 2010 dawaj go jeszcze do utlenionej za krótko trzymałeś Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marv Napisano 24 Czerwiec 2010 Autor Share Napisano 24 Czerwiec 2010 Wsadziłem jeszcze raz,potrzymam go dłużej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
groszek37 Napisano 24 Czerwiec 2010 Share Napisano 24 Czerwiec 2010 wstawiłem łuski do wody, myślę że 48h to minimum, wstawię foty po kąpieli Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Diago Napisano 25 Czerwiec 2010 Share Napisano 25 Czerwiec 2010 ja niektóre moniaki trzymam nawet po 2 tyg i przecieram co 2 dni Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kamil1994 Napisano 25 Czerwiec 2010 Share Napisano 25 Czerwiec 2010 Ja aktualnie moczę 2gr i 5gr z okresu międzywojennego, więc jak skończę to wstawię foty. Jeśli ktoś posiada fotki moniaków po kąpieli w wodzie utlenionej niech wstawia.pzdr. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marv Napisano 26 Czerwiec 2010 Autor Share Napisano 26 Czerwiec 2010 Wyjąłem przed chwilą medal z wody utlenionej,po kąpieli stan bez zmian. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ziemianka Napisano 26 Czerwiec 2010 Share Napisano 26 Czerwiec 2010 Przetrzyj go szmatą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marv Napisano 26 Czerwiec 2010 Autor Share Napisano 26 Czerwiec 2010 Po moczeniu został umyty pod bieżącą wodą,i dokładnie wytarty,jak pisałem wcześniej stan bez zmian.Bardziej się go nie doczyści. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.