Skocz do zawartości

guzior ???

lex

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
panowie ja też mam zagwozdkę ,przez miesiąc nie udało mi sie zidentyfikować tego guzika , plomby,elementu uprzęży??" więc proszę o pomoc .Miejsce z którego pochodzi to przeplatanka czasookresu powstania styczniowego , II wojny i wsi przesiedlonej przed wojną .
Napisano
Raczej nic z XVIII /XIX w lub wcześniejszego to nie jest , wtedy robili guziki z mosiądzu /stopów miedzi .Raczej guzik współczesny druga połowa XX w.
Napisano
jacek825, możesz podeprzeć czymś swoją tezę o tym iż poniżej wieku XX, XIX i XVIII nie robiono guzików z innych materiałów niż stop miedzi?

w.g. moich informacji
srebrne guziki noszono już w X - XI w, przez całe Średniowiecze oprócz miedzianych i mosiężnych, także ze stopów cyny i ołowiu, często ze stalowym uchem.

W wieku XVII także sporo różnego rodzaju stopów miedzi i cyny.
Wiek XVIII to złota era rozwoju guzików, od srebra, przez miedź, mosiądz, pewter, brąz arsenowy, po guziki ze stopów cyny i to nawet w niektórych armiach.

praktycznie do samo w wieku XIX, póki nie zaczęto wprowadzać guzików dwuczęściowych, składanych" często z różnych od siebie metali np. stal + mosiądz, itp itd.

a-propos guzika z wątku - ja tam widzę ślad po labrach i kropce, takich jak na guzikach napoleońskich.
w.g. mnie jest to coś z początku XIXw, niestety wpadło pod młotek i tak skończyło swój żywot.

daj jeśli możesz Kol. lex - lepszy skan fotki nr. 1.
pozdro.
Napisano
Słuchaj 8total4 ja to wiem że robiono guziki ze srebra i stopów cyny ale egzemplaż z tych fotek wygląda mi na współzesny . A jeżeli chodzi o labry i kropkę to ja nawet w okularach ich nie widzę ,ale mój syn widzi tam smoka a córka syrenkę warszawską .Lepsze zdjęcia i informacja z czego ten guzik jest zrobiony może by pomogła.
Napisano
postaram się wrzucić nowe fotki , jak wcześniej pisałem jest to ołów , przedmiot lekko wygięty zalegał pod warstwą ziemi i kamieni na starej drodze dziś mało używanej

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie