lex Napisano 15 Czerwiec 2010 Autor Napisano 15 Czerwiec 2010 witam średnica 4,4cm grubość 0,4cm wykonane z ołowiu
lex Napisano 15 Czerwiec 2010 Autor Napisano 15 Czerwiec 2010 panowie ja też mam zagwozdkę ,przez miesiąc nie udało mi sie zidentyfikować tego guzika , plomby,elementu uprzęży??" więc proszę o pomoc .Miejsce z którego pochodzi to przeplatanka czasookresu powstania styczniowego , II wojny i wsi przesiedlonej przed wojną .
jacek825 Napisano 16 Czerwiec 2010 Napisano 16 Czerwiec 2010 Raczej nic z XVIII /XIX w lub wcześniejszego to nie jest , wtedy robili guziki z mosiądzu /stopów miedzi .Raczej guzik współczesny druga połowa XX w.
atlantic Napisano 16 Czerwiec 2010 Napisano 16 Czerwiec 2010 może obciążnik do sukni pań...żeby nie podwiewało.
8total4 Napisano 17 Czerwiec 2010 Napisano 17 Czerwiec 2010 jacek825, możesz podeprzeć czymś swoją tezę o tym iż poniżej wieku XX, XIX i XVIII nie robiono guzików z innych materiałów niż stop miedzi?w.g. moich informacjisrebrne guziki noszono już w X - XI w, przez całe Średniowiecze oprócz miedzianych i mosiężnych, także ze stopów cyny i ołowiu, często ze stalowym uchem.W wieku XVII także sporo różnego rodzaju stopów miedzi i cyny.Wiek XVIII to złota era rozwoju guzików, od srebra, przez miedź, mosiądz, pewter, brąz arsenowy, po guziki ze stopów cyny i to nawet w niektórych armiach.praktycznie do samo w wieku XIX, póki nie zaczęto wprowadzać guzików dwuczęściowych, składanych" często z różnych od siebie metali np. stal + mosiądz, itp itd.a-propos guzika z wątku - ja tam widzę ślad po labrach i kropce, takich jak na guzikach napoleońskich.w.g. mnie jest to coś z początku XIXw, niestety wpadło pod młotek i tak skończyło swój żywot.daj jeśli możesz Kol. lex - lepszy skan fotki nr. 1. pozdro.
jacek825 Napisano 17 Czerwiec 2010 Napisano 17 Czerwiec 2010 Słuchaj 8total4 ja to wiem że robiono guziki ze srebra i stopów cyny ale egzemplaż z tych fotek wygląda mi na współzesny . A jeżeli chodzi o labry i kropkę to ja nawet w okularach ich nie widzę ,ale mój syn widzi tam smoka a córka syrenkę warszawską .Lepsze zdjęcia i informacja z czego ten guzik jest zrobiony może by pomogła.
lex Napisano 18 Czerwiec 2010 Autor Napisano 18 Czerwiec 2010 postaram się wrzucić nowe fotki , jak wcześniej pisałem jest to ołów , przedmiot lekko wygięty zalegał pod warstwą ziemi i kamieni na starej drodze dziś mało używanej
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.