robert_k Napisano 6 Czerwiec 2010 Autor Napisano 6 Czerwiec 2010 Witam ostatnio trafilem taka oto odznake najprawdopodobniej mosiezna przedstawiajaca najprawdopodobniej aniola trzymajacego tarcze pokryta niebieska emalia oraz z tryzubem.Wymiary odznaki ok 27 mm wysokosc oraz ok 22 mm szerokosci. Przypuszczam ze mogla byc noszona przez czlonkow oddzialow UPA jednak prosilbym o wszelkie informacje na jej temat, czyli przez kogo noszona w jakim okresie i rzadkosc z gory dziekuje za wszelkie info pzdr
robert_k Napisano 7 Czerwiec 2010 Autor Napisano 7 Czerwiec 2010 Dodam ze druga strona posiadala zapiecie ktore uleglo korozji i odpadlo nie dopatrzylem sie zadnych sygnatur. Po przeszukaniu wielu stron nadal nie udalo mi sie tej odznaki zidentyfikowac co sugeruje ze moze byc dosyc rzadka. Czekam na opinie pozdro
robert_k Napisano 9 Czerwiec 2010 Autor Napisano 9 Czerwiec 2010 Nikt nie ma żadnych pomysłów na temat tej odznaki? Prosiłbym choćby jakieś najróżniejsze teorie i pomysły? Może ktoś potwierdzić moje domniemanie iż jest to UPA czy zdecydowanie coś innego? pozdro
krank Napisano 16 Lipiec 2010 Napisano 16 Lipiec 2010 odświeżam wątek,też jestem ciekaw tej odznaki nikt nie ma pomysłu??
tyfus Napisano 16 Lipiec 2010 Napisano 16 Lipiec 2010 wydaje mi się, że to nie będzie UPA.podobne odznaki - czyli motyw anioła z mieczem i tarczą - nosiła straż graniczna.zresztą do dzisiaj podobny motyw i stylizacja występuje w tych odznakachhttp://www.migrajoe.com/ukraine.htm (ostatni rząd - dwie odznaki)może warto sprawdzić ten trop ?-pozdro-
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.