Skocz do zawartości
  • 0

Bagnet ??

afrak

Pytanie

11 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Bagnecik austro-węgierski model 1895. Wersja niby szeregowego, ale gość chyba awans dostał, bo po bagnecie widać ten awans...
W jelcu jest wycięta szczelina- w niej był domową metodą zainstalowany hak do pętlenia dystynkcyjnego temblaka.
W głowicy rękojeści powinny być wywiercone dziurki na antabkę. Są ?

Pozdrawiam,
Piotr.
Napisano
Bagnet niby ten:
http://www.bayonet.lv/ru/articles/AustroHungary/1895.htm
ale upodobniony do tego:
http://www.bayonet.lv/ru/articles/AustroHungary/M1895uo.htm

Pozdrawiam,
Piotr.
Napisano

Widać dziurkę na 1 zdjęciu, bardzo ciekawa wersja 95 z fajnym upodoficernieniem" go :) Na fotce inny sposób upodoficernienia", foto z allegro sprzed miesiąca.

Napisano
Chyba wiem z czyjej aukcji jest ta ciekawa przeróbka bagnetu na podoficerski …
;-)
Raz tylko widziałem taką przeróbkę, która nie budziła moich wątpliwości- było to w pewnym krakowskim antykwariacie, którego właścicielem (jak przypuszczam) jest też twórca tej aukcji …
W tej na 100% oryginalnej „blaszanej” podoficerskiej modyfikacji na wstawce wsuwanej do wpustu w głowicy był ładny regimentowy stempelek …
Pozdrawiam,
Piotr.
Napisano

Dokładnie, z tego sklepiku o którym mówisz. Na zdjęciach nie było tego stempelka a podniosłoby to cenę, dziwne, przeoczenie? Z ciekawości czystej, pamiętasz może jaki to było pułk?
A skoro już o Krakowie, podoficerach 95 oraz biciach pułkowych to wszystko w jednym ;) Przypuszczam, że gdyby bicia były wyeksponowane poszedłby za duużo więcej a nie za grosze.
Przy okazji - czy wytwórca Stf. jest znany? Stanąłem na tym, że to wczesne oznaczenie wytwórni Steyra (późniejsze OEWG) ale niczym konkretnym nie było to poparte.

Napisano
Obawiam się, że antykwariusz sobie zostawił ten oryginalniej ulepszony bagnecik a sprzedaje ten mniej wiarygodny … Niestety, bagnecik ten widziałem przez kilka minut i to kilka lat temu- nie pamiętam już tamtych sygnatur…

Z tego o wiem, to punca „Stf” rzeczywiście przypisana jest Steyrowi, ale z lat raczej późniejszych- już po roku 1918.

Pozdrawiam,
Piotr.
Napisano
Drogi Zukuri ten bagnet nie jest z niczyjej aukcji nie widzial on jeszcze zadnej aukcji all...., znajomy dostal go od goscia u ktorego kladl parkiet, facet sie nie znal i dal mu go za zrobienie dokladnie roboty.....Druga sprawa do krakowa mam ponad 120km ;-D .
Z góry dzieki za informacje...Pozdrawiam
Napisano
Rozmowa o Krakowie dotyczyła bagnetu którego zdjęcie wrzuciłem, Twojego nikt nie neguje i został zidentyfikowany już na samym początku. Gratuluję ciekawej przeróbki i pozdrawiam.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie