zukuri Napisano 5 Czerwiec 2010 Napisano 5 Czerwiec 2010 Bagnecik austro-węgierski model 1895. Wersja niby szeregowego, ale gość chyba awans dostał, bo po bagnecie widać ten awans... W jelcu jest wycięta szczelina- w niej był domową metodą zainstalowany hak do pętlenia dystynkcyjnego temblaka.W głowicy rękojeści powinny być wywiercone dziurki na antabkę. Są ?Pozdrawiam, Piotr.
zukuri Napisano 5 Czerwiec 2010 Napisano 5 Czerwiec 2010 Bagnet niby ten:http://www.bayonet.lv/ru/articles/AustroHungary/1895.htmale upodobniony do tego:http://www.bayonet.lv/ru/articles/AustroHungary/M1895uo.htmPozdrawiam, Piotr.
MK Napisano 5 Czerwiec 2010 Napisano 5 Czerwiec 2010 Widać dziurkę na 1 zdjęciu, bardzo ciekawa wersja 95 z fajnym upodoficernieniem" go :) Na fotce inny sposób upodoficernienia", foto z allegro sprzed miesiąca.
zukuri Napisano 5 Czerwiec 2010 Napisano 5 Czerwiec 2010 Chyba wiem z czyjej aukcji jest ta ciekawa przeróbka bagnetu na podoficerski …;-)Raz tylko widziałem taką przeróbkę, która nie budziła moich wątpliwości- było to w pewnym krakowskim antykwariacie, którego właścicielem (jak przypuszczam) jest też twórca tej aukcji …W tej na 100% oryginalnej „blaszanej” podoficerskiej modyfikacji na wstawce wsuwanej do wpustu w głowicy był ładny regimentowy stempelek …Pozdrawiam, Piotr.
MK Napisano 5 Czerwiec 2010 Napisano 5 Czerwiec 2010 Dokładnie, z tego sklepiku o którym mówisz. Na zdjęciach nie było tego stempelka a podniosłoby to cenę, dziwne, przeoczenie? Z ciekawości czystej, pamiętasz może jaki to było pułk?A skoro już o Krakowie, podoficerach 95 oraz biciach pułkowych to wszystko w jednym ;) Przypuszczam, że gdyby bicia były wyeksponowane poszedłby za duużo więcej a nie za grosze.Przy okazji - czy wytwórca Stf. jest znany? Stanąłem na tym, że to wczesne oznaczenie wytwórni Steyra (późniejsze OEWG) ale niczym konkretnym nie było to poparte.
zukuri Napisano 5 Czerwiec 2010 Napisano 5 Czerwiec 2010 Obawiam się, że antykwariusz sobie zostawił ten oryginalniej ulepszony bagnecik a sprzedaje ten mniej wiarygodny … Niestety, bagnecik ten widziałem przez kilka minut i to kilka lat temu- nie pamiętam już tamtych sygnatur…Z tego o wiem, to punca „Stf” rzeczywiście przypisana jest Steyrowi, ale z lat raczej późniejszych- już po roku 1918.Pozdrawiam, Piotr.
afrak Napisano 6 Czerwiec 2010 Autor Napisano 6 Czerwiec 2010 Drogi Zukuri ten bagnet nie jest z niczyjej aukcji nie widzial on jeszcze zadnej aukcji all...., znajomy dostal go od goscia u ktorego kladl parkiet, facet sie nie znal i dal mu go za zrobienie dokladnie roboty.....Druga sprawa do krakowa mam ponad 120km ;-D .Z góry dzieki za informacje...Pozdrawiam
MK Napisano 6 Czerwiec 2010 Napisano 6 Czerwiec 2010 Rozmowa o Krakowie dotyczyła bagnetu którego zdjęcie wrzuciłem, Twojego nikt nie neguje i został zidentyfikowany już na samym początku. Gratuluję ciekawej przeróbki i pozdrawiam.
Pytanie
afrak
Witam prosze o ID...Dzieki
11 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.