draven85 Posted June 1, 2010 Author Share Posted June 1, 2010 WitamCzy jest ktoś w stanie powiedzieć mi orientacyjnie jaka moneta niemiecka z okresu 1933-1945 miała średnicę 2,5 cm i z czego była wykonana? Na zdjęciu tego nie widać ale przebija się właśnie swastyka i orzełek na ten monecie. O ile będzie to możliwe chcę ją odratować. pozdrawiam Link to comment Share on other sites More sharing options...
tyfus Posted June 1, 2010 Share Posted June 1, 2010 niemiecki adler ma skrzydła ułożone po łuku - myślę, że to będzie 10 reichspfennig.Więcej zobaczysz i przeczytasz tutaj - po rozwinięciu bocznego paska - więcej info o monecie :http://myvimu.com/exhibit/16827--raichspfennig-pozdro- Link to comment Share on other sites More sharing options...
draven85 Posted June 1, 2010 Author Share Posted June 1, 2010 wielkie dzięki czyli wiele chyba nie da się z nią zrobić. pozdrawiam Link to comment Share on other sites More sharing options...
draven85 Posted June 1, 2010 Author Share Posted June 1, 2010 jednak to nie jest moneta z linku, dopatrzyłem się obok orła małego napisu reichs mark czyli wypada na to że jednak może być to coś ciekawszego :) Link to comment Share on other sites More sharing options...
tyfus Posted June 1, 2010 Share Posted June 1, 2010 w okresie III Rzeszy były dwie monetki Reichs Mark, o nominale 2 i 5 Reichs Mark, z identycznym układem orła (skrzydła po łuku).Niestety....te monety to srebro - pierwsza 0.625, druga 0.900 - twoja, jak by nie patrzec na srebro nie wygląda.może jedynie jakiś fals ?podczyść może, daj zdjęcie drugiej strony.mając takie foty - więcej na razie nie jestem w stanie napisać.-pozdro- Link to comment Share on other sites More sharing options...
draven85 Posted June 2, 2010 Author Share Posted June 2, 2010 moneta jest srebrna w jednym miejscu widać dosłownie jej milimetr. Wygląda jak wygląda bo była w morskim piachu, dziwnie zachowują się rzeczy w nim. Np. bagnet fakt faktem szczątki był oblepiony grubą warstwą osadu w celu wyczyszczenia wystarczyło go opukać, pod tym osadem nie było grama rdzy. Inne rzeczy są zjedzone więc to różnie- to tylko w ramach wyjaśnienia stanu:) po wymiarze stawiam, że to będą 2 marki. Teraz jakoś muszę to doczyścić a wiedząc , że to srebro może się uda ;).pozdrawiam Link to comment Share on other sites More sharing options...
meteor1 Posted June 2, 2010 Share Posted June 2, 2010 Jeśli wymiar monety jest dokładnie podany to będą 2 Marki. 5 Marek ma średnicę 29 mm. Żadna inna moneta okresu hitlerowskiego nie miała średnicy 25 mm. Link to comment Share on other sites More sharing options...
meteor1 Posted June 2, 2010 Share Posted June 2, 2010 Będzie to moneta taka jak w linku.http://www.allegro.pl/item1062295443_2_reichsmark_1939_paul_von_hindenburg.htmlOczywiście rok emisji wyjdzie jak się ją trochę doczyści. Były bite w latach 1936-1939 Link to comment Share on other sites More sharing options...
draven85 Posted June 2, 2010 Author Share Posted June 2, 2010 też tak myślę , no nic jeśli operacja czyszczenia się powiedzie pokażę rezultaty. pozdrawiam Link to comment Share on other sites More sharing options...
draven85 Posted June 2, 2010 Author Share Posted June 2, 2010 Czyszczę od rana i na razie taki efekt, jak widać 2 marki, strasznie ciemna jest. pozdrawiam Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.