draven85 Napisano 1 Czerwiec 2010 Autor Napisano 1 Czerwiec 2010 WitamCzy jest ktoś w stanie powiedzieć mi orientacyjnie jaka moneta niemiecka z okresu 1933-1945 miała średnicę 2,5 cm i z czego była wykonana? Na zdjęciu tego nie widać ale przebija się właśnie swastyka i orzełek na ten monecie. O ile będzie to możliwe chcę ją odratować. pozdrawiam
tyfus Napisano 1 Czerwiec 2010 Napisano 1 Czerwiec 2010 niemiecki adler ma skrzydła ułożone po łuku - myślę, że to będzie 10 reichspfennig.Więcej zobaczysz i przeczytasz tutaj - po rozwinięciu bocznego paska - więcej info o monecie :http://myvimu.com/exhibit/16827--raichspfennig-pozdro-
draven85 Napisano 1 Czerwiec 2010 Autor Napisano 1 Czerwiec 2010 wielkie dzięki czyli wiele chyba nie da się z nią zrobić. pozdrawiam
draven85 Napisano 1 Czerwiec 2010 Autor Napisano 1 Czerwiec 2010 jednak to nie jest moneta z linku, dopatrzyłem się obok orła małego napisu reichs mark czyli wypada na to że jednak może być to coś ciekawszego :)
tyfus Napisano 1 Czerwiec 2010 Napisano 1 Czerwiec 2010 w okresie III Rzeszy były dwie monetki Reichs Mark, o nominale 2 i 5 Reichs Mark, z identycznym układem orła (skrzydła po łuku).Niestety....te monety to srebro - pierwsza 0.625, druga 0.900 - twoja, jak by nie patrzec na srebro nie wygląda.może jedynie jakiś fals ?podczyść może, daj zdjęcie drugiej strony.mając takie foty - więcej na razie nie jestem w stanie napisać.-pozdro-
draven85 Napisano 2 Czerwiec 2010 Autor Napisano 2 Czerwiec 2010 moneta jest srebrna w jednym miejscu widać dosłownie jej milimetr. Wygląda jak wygląda bo była w morskim piachu, dziwnie zachowują się rzeczy w nim. Np. bagnet fakt faktem szczątki był oblepiony grubą warstwą osadu w celu wyczyszczenia wystarczyło go opukać, pod tym osadem nie było grama rdzy. Inne rzeczy są zjedzone więc to różnie- to tylko w ramach wyjaśnienia stanu:) po wymiarze stawiam, że to będą 2 marki. Teraz jakoś muszę to doczyścić a wiedząc , że to srebro może się uda ;).pozdrawiam
meteor1 Napisano 2 Czerwiec 2010 Napisano 2 Czerwiec 2010 Jeśli wymiar monety jest dokładnie podany to będą 2 Marki. 5 Marek ma średnicę 29 mm. Żadna inna moneta okresu hitlerowskiego nie miała średnicy 25 mm.
meteor1 Napisano 2 Czerwiec 2010 Napisano 2 Czerwiec 2010 Będzie to moneta taka jak w linku.http://www.allegro.pl/item1062295443_2_reichsmark_1939_paul_von_hindenburg.htmlOczywiście rok emisji wyjdzie jak się ją trochę doczyści. Były bite w latach 1936-1939
draven85 Napisano 2 Czerwiec 2010 Autor Napisano 2 Czerwiec 2010 też tak myślę , no nic jeśli operacja czyszczenia się powiedzie pokażę rezultaty. pozdrawiam
draven85 Napisano 2 Czerwiec 2010 Autor Napisano 2 Czerwiec 2010 Czyszczę od rana i na razie taki efekt, jak widać 2 marki, strasznie ciemna jest. pozdrawiam
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.