danieloff Napisano 31 Maj 2010 Napisano 31 Maj 2010 Witam, mam pytanie związane z puncami na srebrnej obrące. Widnieja na niej napisy: WM (pewnie wytwórca), a następnie: SILBER 84. No właśnie - 84 to chyba carska próba srebra? Łacińskie litery WM oraz napis SILBER sugerują jednak zachodnioeuropejskie pochodzenie wyrobu. Jak więc to rozumieć?
Czołg_7TP Napisano 31 Maj 2010 Napisano 31 Maj 2010 danieloff bardzo ciekawa punca.Spotykam się z nią dopiero po raz drugi w swojej ponad dwudziestoletniej przygodzie ze srebrami. Oto moje, oraz kilku moich znajomych, kolekcjonerów sreber, przemyślenia na temat tych cech.na pewno kojarzysz monety, kopiejki z czasów Królestwa z lat 1916-1918.Nasze spekulacje poszły właśnie w tym kierunku.WM to nie punca złotnika a transkrypcja z cyrylicy BM", czyli Warszawska Mennica. Następnie do rosyjskiej cechy 84 zołotniki dołożony niemiecki wyraz silber".Tak więc obstawiałbym wykonanie tej obrączki w latach 1916-1918 w Warszawie pod okupacja niemiecką.Jednak jeszcze raz zaznaczam, że to tylko przypuszczenia, których nie mogę poprzeć żadną dokumentacją.Pozdrawiam
Gniewkos Napisano 31 Maj 2010 Napisano 31 Maj 2010 Liczba 84 wskazywała by na Rosję, słowo Silber już nie ale nie koniecznie, były podpisy na srebrach rosyjskich łacińskim alfabetem (głównie producentów) do rozstrzygnięcia będzie chyba jednak potrzebne dodatkowe foto bo widać tam jeszcze jedną puncę, która być może będzie miała rozstrzygające znaczenie!pozdro!
danieloff Napisano 31 Maj 2010 Autor Napisano 31 Maj 2010 Dziękuję i za to. Obrączkę znalazłem w ścisłym kontekście pierwszowojennym, pomiedzy ziemiankami na pruskich pozycjach.
danieloff Napisano 31 Maj 2010 Autor Napisano 31 Maj 2010 Gniewkos, ta dodatkowa punca to litery WM, ale spróbuję wstawić wieczorem lepsze zdjęcie.
Czołg_7TP Napisano 31 Maj 2010 Napisano 31 Maj 2010 Dodam jeszcze, że może ta cecha to twór, który powstał zaraz po podpisaniu aktu z 5 listopada 1916 roku i mogła funkcjonować bardzo krótko.
danieloff Napisano 31 Maj 2010 Autor Napisano 31 Maj 2010 Wstawiam obiecaną fotkę punc, niestety, lepszej nie jestem w stanie zrobić moim aparatem. Litery na dodatkowej puncy to jednak MM.
danieloff Napisano 31 Maj 2010 Autor Napisano 31 Maj 2010 Jeszcze jedna, może troszkę lepiej widać. W każdym razie na pewno MM", lub czytając do góry nogami WW".
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.