Shark14_a1 Napisano 26 Maj 2010 Autor Share Napisano 26 Maj 2010 Witam, mam pytanie.Jak usunąć grzyba z gazet epoki, tak aby gazeta się nie rozleciała. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Swiety82 Napisano 26 Maj 2010 Share Napisano 26 Maj 2010 Grzyba najprościej wysuszyć, chyba że masz na myśli przebarwienia? Poczytaj też o środkach grzybobójczych... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzybek88 Napisano 26 Maj 2010 Share Napisano 26 Maj 2010 Pleśń z banknotów wyciągniętych ze strychu, piwnicy, komórki, z zawilgoconych pudełek - najlepiej usunąć 5-10 procentowym roztworem formaliny. Gdy zaczyna przesychać - ścieramy go watą, a następnie tamponem przesączonym formaliną. Do odświeżania można ewentualnie użyć wody z mydłem. Temperatura roztworu do 30 st. C. Najlepiej, kiedy walor spoczywa na szybie - warto go wtedy dobrze oświetlić od spodu. Większość starych farb drukarskich źle znosi dłuższy kontakt z wodą."Myślę, że z gazeta można podobnie ;)Źródło: Magazyn HOBBY luty 1992 nr 1 (6) str. 33 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.