KaRaDo Napisano 25 Maj 2010 Autor Share Napisano 25 Maj 2010 Witam wszystkich,Znalazłem dziś dwie monety 1 grosz. Jedna z 1923, drugą z 1925 roku. Materiał użyty do produkcji to materiał B. Próbowałem dowiedzieć się, czym jest materiał B, ale nic z tego nie wyszło. Brąz, mosiądz? Pytanie jednak polega na tym, jak je oczyścić. Monetka z 1925 jest w bardzo dobrym stanie i zależałoby mi na jej oczyszczeniu w sposób niepowodujący uszkodzeń.Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KaRaDo Napisano 25 Maj 2010 Autor Share Napisano 25 Maj 2010 . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tyfus Napisano 25 Maj 2010 Share Napisano 25 Maj 2010 B - to brąza na fotcepozostałe - może ci się przyda Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KaRaDo Napisano 25 Maj 2010 Autor Share Napisano 25 Maj 2010 Dzięki za info :D Masz jakiś pomysł na sposób oczyszczenia ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tyfus Napisano 25 Maj 2010 Share Napisano 25 Maj 2010 ja najczęściej stosuje jak najmniej inwazyjne medoty - najczęściej szczoteczka od zębów ze skróconym włosiem i woda. Potem nacieram olejem i wycieram, pozostawiając cieniutki film olejowy.ostatnio testowałem reanimację boratynki wodą utlenioną - efekt taki sobie, może trochę czytelniejsza się stała.Post został zmieniony ostatnio przez moderatora tyfus 00:29 26-05-2010 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zabi Napisano 26 Maj 2010 Share Napisano 26 Maj 2010 Wrzuć na trochę do oliwy z oliwek, powinno coś odsiąknąć, niektóre monetki mi wychodzą zupełnie bez zabrudzeń z tego z piękną patyną. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fidzir Napisano 26 Maj 2010 Share Napisano 26 Maj 2010 spruboj wody utlenionej albo perhydrol jest to woda utleniona o większym stężeniu,nieraz daje dobre efekty...ewentualnie znana od dawna oliwa z oliwek... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tyfus Napisano 26 Maj 2010 Share Napisano 26 Maj 2010 testowałem również oliwę z oliwek - jak dla mnie przereklamowana. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KaRaDo Napisano 26 Maj 2010 Autor Share Napisano 26 Maj 2010 Tyfus a wg Ciebie jaki jest najskuteczniejszy sposób? Jest to również pytanie do innych Odkrywców/Konserwatorów ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tyfus Napisano 26 Maj 2010 Share Napisano 26 Maj 2010 nie ma takiego sposobu :)sam musisz eksperymentować na jakichś monetkach i sam dojść do tego - jaka metoda cię zadowala, a jest ich kilka.Poza tym, moneta monecie nie równa - co się sprawdzi przy jednej - nie zda egzaminu przy drugiej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KaRaDo Napisano 26 Maj 2010 Autor Share Napisano 26 Maj 2010 Jak długo traktować montkę tą oliwą z oliwek ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cyrograf15 Napisano 26 Maj 2010 Share Napisano 26 Maj 2010 Nie ma zasady. Czasami kilka dni a czasami kilka miesięcy.Wojtek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KaRaDo Napisano 27 Maj 2010 Autor Share Napisano 27 Maj 2010 Dobra monetka poszła się moczyć :D Wyjmę ja za 5 dni i zobaczymy.Dzięki Wszystkim za info :)Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Martian Napisano 27 Maj 2010 Share Napisano 27 Maj 2010 Oliwa to do sałatek a nie monet... bo do smażenia też się nie za bardzo nadaje... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KaRaDo Napisano 27 Maj 2010 Autor Share Napisano 27 Maj 2010 Elo Martian. No nie wiem, raczej nie masz racji. Już po 11 godzinach efekty zaczynają być widoczne. Nie będę jej jeszcze wyciągał, w wtorek wrzucę foty.Pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
meteor1 Napisano 28 Maj 2010 Share Napisano 28 Maj 2010 warto co kilka dni przecierać monetkę szmatką. szyciej dojdzie do dobrego stanu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KaRaDo Napisano 29 Maj 2010 Autor Share Napisano 29 Maj 2010 Dzięki za radę. Zrobiłem tak i już jedna strona nieźle wygląda ;) Ale z tego co widzę z tydzień minimum musi poleżeć. Pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.