KaRaDo Napisano 24 Maj 2010 Autor Napisano 24 Maj 2010 Witam Wszytskich,Jedyne co mi przychodzi do głowy to odznaka leśnika :D Ale głowy nie dam sobie uciąć ;) Żadnych oznaczeń, za chwilę podeślę drugie foto.Pozdrawiam
KaRaDo Napisano 25 Maj 2010 Autor Napisano 25 Maj 2010 Proszę o pomoc w identyfikacji i informację jak oczyścić pozłacany przedmiot bez uszkodzenia złocenia. Pozdrawiam
KaRaDo Napisano 25 Maj 2010 Autor Napisano 25 Maj 2010 No proszę :D Czego to się człowiek dowiaduje ;) A jakieś pomyśly co to za odznaczenie i jak je wyczyscić ?Pozdro
Czołg_7TP Napisano 25 Maj 2010 Napisano 25 Maj 2010 Czy to jest akurat srebro pozłacane to nie wiem.Czy to jest cienka, czy masywna blaszka. Jak mniej więcej grubość ?Na pewno nie będzie to odznak, czy odznaczenie. Waham się pomiędzy biżuterią (broszka), a fragmentem elementu ozdobnego, nakładanego np. na stary album fotograficzny itp. I ta druga wersja jest bardziej prawdopodobna ze względu na te ostre, zawinięte krawędzie od spodu.
KaRaDo Napisano 25 Maj 2010 Autor Napisano 25 Maj 2010 Blaszka jest bardzo cinka, sprawdziłem z linijką i wychodzi że może mieć 03-04mm. Na odwrocie nie ma żadnych punktów po zaczepach ani żadnych wskazówek jak i do czego mogło być przymocowa. Masz może pomysł jak ja oczyścić ?
krank Napisano 26 Maj 2010 Napisano 26 Maj 2010 weź jakiś pojemnik i wrzuć do niego swój fant nalej tyle wody żeby tylko ją zakrywało,wyjmij i w tej wodzie rozpuść 2 łyżeczki kwasku cytrynowego,najlepiej jak woda będzie gorąca,potrzymaj w tej wodzie z 5 minut i później szczoteczka do zębów i pod kran,jak wyczyścisz i umyjesz to przetrzyj troszkę oliwką dla konserwacji po kwasku... pozdro
KaRaDo Napisano 26 Maj 2010 Autor Napisano 26 Maj 2010 Ok. Zrobie tak wieczorem i zamieszcze foto. Thx za info :)Pozdro
KaRaDo Napisano 26 Maj 2010 Autor Napisano 26 Maj 2010 No niestety po potraktowaniu kwaskiem cytrynowym złocenie, o ile nim było szlak trafił. Po oczyszczeniu okazało się, że listek wcale nie jest srebrny, a najpewniej niklowany. W miejscach wżerów pokazał się inny metal. Proszę o komentarze.Pozdrawiam
krank Napisano 26 Maj 2010 Napisano 26 Maj 2010 dobrze wygląda po czyszczeniu...przecież fant leżał w ziemi to nie ma co się dziwić jego stanem...pozdro
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.