groszek37 Napisano 22 Maj 2010 Autor Napisano 22 Maj 2010 Witam jak nietrudno się domyślić po moim nicku, że interesują mnie guziki groszki. Niby nic szczególnego ale... Zauważyłem że nasze forum niema dokładnej informacji na ten temat, część info jest w przydatnych linkach, część przy indywidualnej identyfikacji, a część w wątkach ze zbiorowymi kodami. Chciałbym założyć zbiór wiedzy, przejrzałem forum, skopiowałem, podwójne lub niejasne wykasowałem, wzbogaciłem o własną wiedzę i oto jest: Zbiór na temat producentów Niemieckich guzików wojskowych okresu 2 wojny zwanych potocznie ,,groszkami *jeśli ktoś zna jakąś jeszcze proszę o wpis ponadto jeśli ktoś zobaczy jakikolwiek błąd także proszę sprostować. Dobra żeby się nie rozpisywać:AS (w trójkącie) lub A.S. Adolf Scholze, GrünwaldR.S.S. Richard Simm &Söhne, GablonzFZS Fritz Zimmerman und Sohne, LudenscheidBSW Gebruder Schweiger, WienS.H.u.Co. Sohni, Heubach & CoWH Walter & Henlein GablonzJFS Josef Feix Sohne GablonzA Assmann und Sohne, LudenscheidC.W. Carl Wilde, HamburgR.S. Rudolf Souval, WeinF.O. Freidrich Orth, WeinWH Hermann Wernstein, Jena-LobstadtF.L.L. Friedrich Linden, LudenscheidC.E. Junker, BerlinAS Adolf Schilze, GrunwaldH.A. Hermann Aurich, DresdenA&S Assmann und Sohne LudenscheidMOTZ"C.W. Motz & Co Brandenburg adH /an der Havel/ Brandenburg nad rzeką Havel.GG" Gebrüder Godet & Co Berlin Charlottenstr.55,lub GG" Gebrüder Gloerfeld Metallwarenfabrik KG, Lüdenscheid Winkhauserstr. 24.A.G.M.u.K. Gablonz Arbeitsgemeinsch. Metall u. Kunststoff, GablonzAWS Arno Wallpach, SalzburgB&N/L Berge & Nolte, LüdenscheidBSW Brüder Schneider, WienCEJ C.E. Juncker, BerlinEH Eduard Hahn, ObersteinF&BL Funcke & Brüninghaus, LüdenscheidFCL (w kole) Franke & Co., LüdenscheidFEC. ADOLF BOCK Adolf Bock, BerlinFRANK REIF/STUTTGARTG.B. Gustav Brehmer, MarkneukirchenG.H.Osang/DresdenGR.&Co. Grossmann & Co., WienGWL (w kole) Gebrüder Wegerhoff, LüdenscheidH.&C.L. Hymmen & Co., LüdenscheidHM (w trójkącie) Hauptmünzamt MünchenKWM Karl Wurster K.G., MarkneukirchenM.u.K.5 Metall und Kunststoff GablonzPM Paul Meybauer, BerlinR.R.S. Rudolf Richter, Schlag bei GablonzR.S.&S. Richard Sieper & Söhne, LüdenscheidRK Rudolf A. Karneth & Söhne, GablonzSCHWERIN BERLIN 68 Schwerin, BerlinSTL Steinhauer & Lück, LüdenscheidW.Deumer Wilhelm Deumer, LüdenscheidWA Wilhelm Annetsberger, MünchenÜÜ E. Ferd. Wiedmann, Frankfurt/Main
chemik3 Napisano 22 Maj 2010 Napisano 22 Maj 2010 AMS - August Menze & Sohn(Wien)ZS - Ziemer und Sohne(Oberstein)
tyfus Napisano 8 Sierpień 2011 Napisano 8 Sierpień 2011 tja ... jakby pomysł skądś zaczerpnięty ...http://myvimu.com/exhibit/11539-guzik-niemiecki-groszek-a-vpierwszy z listy - dodano : 23 kwiecień 2010 rokua na ten temat, na Forum, było sporo wątków.
damian. Napisano 8 Sierpień 2011 Napisano 8 Sierpień 2011 Może i było, ale w wyszukiwarce trza się trochę napracować, aby trafić do celu a na myvimu z całym szacunkiem nie każdy musi zaglądać. A tak poza tym w podpiętych tematach ww dziale jest kilka na temat monet...
tyfus Napisano 8 Sierpień 2011 Napisano 8 Sierpień 2011 a widzisz ... dobrze, że mi przypomniałeś, bo one miały być teleportowane do Numi :)
manierka Napisano 8 Sierpień 2011 Napisano 8 Sierpień 2011 dzięki za wykonana prace z pewnością wiele osób sk. z tego opracowania pozdr
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.