Jump to content

Walki w Brzuchowicach koło Lwowa 1939

rasapsa

Recommended Posts

Poszukuję wszelkich informacji o walkach we wrześniu 1939 w Brzuchowicach koło Lwowa, które umożlią mi odnalezienie mogiły mojego dziadka , który walczył tam z 11 pp i zginął prawdopodobnie 19 września.

Ale 11 pp nie walczył pod Lwowem, tylko 19 września walczył na Roztoczu w składzie GO Śląsk i była to I Bitwa pod Tomaszowem Lubelskim. Informacji o walkach 11 pp szukaj w monografiach Armii Kraków" oraz w książkach Jana Przemszy-Zielińskiego.

Może dziadek nie służył w 11 pp tylko w którymś z pułków 11 Karpackiej DP? Patrz: Dalecki 'Armia Karpaty" 1939', Prugar-Ketling Aby dochować wierności", w pewnym stopniu również Buczkowski Smutny wrzesień" oraz Lwów 1939" Włodarczyka.

Pozdr.,
MJU

Dziękuję za informacje.
Dziadek na pewno służył w 11 pp, w 1 kompanii karabinów maszynowych, która wyszła z Tarnowskich Gór do Strzemieszyc, potem Kraków i Żółkiew. Mam zeznanie świadka na piśmie, który służył razem z nim i był świadkiem jego śmierci pod Brzuchowicami. Dokładnie pamiętał datę 19 września , bo to data jego urodzin. Jednak , jak twierdził, Niemcy ich potem zabrali a rannych i zabitych zostawiono i nie wie gdzie są ich mogiły. Wcześniej byli w Żółkwi i stamtąd dostali rozkaz wyjścia do Brzuchowic. Tam , jak pisze, zmieniono im broń i wyszli na front w celu wsparcia piechoty. Jednak przy szosie dostali się pod straszny ostrzał niemiecki.

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Create New...

Important Information