vist Napisano 10 Maj 2010 Autor Napisano 10 Maj 2010 Trafiłem na coś takiego. Niestety na forum nie znalazłem informacji na temat tego przedmiotu. Jak widać, jest to rodzaj nożyc (może stosowane w medycynie). Nożyce są w kiepskim stanie, ale może ktoś z Was dopowie więcej. Co to jest?
vist Napisano 10 Maj 2010 Autor Napisano 10 Maj 2010 Trafiłem na coś takiego. Niestety na forum nie znalazłem informacji na temat tego przedmiotu. Jak widać, jest to rodzaj nożyc (może stosowane w medycynie). Nożyce są w kiepskim stanie, ale może ktoś z Was dopowie więcej. Co to jest?
kloki Napisano 10 Maj 2010 Napisano 10 Maj 2010 Są to klasyczne nożyce do strzyżenia / podcinania owiec.
aris12 Napisano 10 Maj 2010 Napisano 10 Maj 2010 Takie i podobne nożyce sprężynowe znane są już z epoki żelaza.[a może nawet jeszcze wcześniej z epoki brązu-oczywiście jeszcze nie żelazne].Kształt niewiele się zmieniał przez kilka tysięcy lat.Używane jeszcze sporadycznie do strzyżenia owiec.Popularne są jeszcze w niektórych rejonach kraju np.Kurpiach do wycinanek ludowych.http://free.of.pl/r/rebkow/archeologia.htm
vist Napisano 10 Maj 2010 Autor Napisano 10 Maj 2010 Znalezione na Roztoczu. W moich terenach prawie same lasy. Nigdy nie widziałem tu owiec, nawet nie słyszałem by ktoś wypasał... To musi być naprawdę stare.
Pytanie
vist
Trafiłem na coś takiego. Niestety na forum nie znalazłem informacji na temat tego przedmiotu. Jak widać, jest to rodzaj nożyc (może stosowane w medycynie). Nożyce są w kiepskim stanie, ale może ktoś z Was dopowie więcej. Co to jest?
5 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.