Skocz do zawartości

Etykiety

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Czy ktoś z Was posiada polskie, przedwojenne etykiety z butelek kwasu chlebowego lub podpiwku? Potrzebne mi są na potrzeby dioramy rekonstruktorskiej. :)

Będę bardzo wdzięczny za pomoc!
Napisano
Może być ciężko - ja kolekcjonuję etykiety piwne (mam coś około 300 przedwojennych polskich), ale z etykietami od podpiwku czy kwasu chlebowego z tamtej epoki się nie spotkałem... Chyba te napitki nie były wtedy tak rozpowszechnione, jak w latach powojennych...
Napisano
No właśnie były. Po wojnie nastąpił niesłychany zanik polskiej kuchni. Problem w tym, że kwas chlebowy wyrabiano w domowych kuchniach. Konserwowanie go i sprzedawanie odbywało się. Potentatami w sprzedaży kwasu chlebowego był warszawski browar Haberbusch i Schiele oraz firma Karpińskiego. A masz może etykiety jednej z tych firm?
Napisano
Od Haberbuscha & Schielego mam piwne i o ile dobrze pamiętam jakąś lemoniadę. Od Karpińskiego (Poznań?) też jakaś lemoniadka by się znalazła gdzieś w szpargałach...
Niestety kwas i podpiwek w ręce nie wpadły...
Napisano
A mógłbyś pokazać te dwie o których piszesz? Szczególnie zależałoby mi na Karpińskiego. Najwyżej sobie przerobimy na Podpiwek, jak nie znajdziemy innej.
Napisano
Hm... muszę się poważnie zastanowić gdzie ją mam. To była zielona etykieta z cytrynami, od napoju o nazwie Citro" o ile dobrze pamiętam...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie