8total4 Napisano 4 Maj 2010 Napisano 4 Maj 2010 w.g. mnie na 90% 11pp Xięstwa Warszawskiego.francuskie miały ciut inaczej wykonane labry i inną czcionkę w przypadku cyfry pułkowej, wiele guzików Księstwa posiada uszko nie osadzone centrycznie, a delikatnie odsunięte od środka tak jak twój.takie labry z ozciągniętymi" końcówkami, widywałem raczej wśród guzików Księstwa Należy także wziąć pod uwagę fakt, iż francuskie z pojedynczym uchem także występowały, dlatego chyba określenie na 100%, w przypadku guzików bez sygnatur jest trudne.Żadnego kontekstu bitwy/potyczki/obozowiska/trasy przemarszu ?
8total4 Napisano 4 Maj 2010 Napisano 4 Maj 2010 aby nie być gołosłownym -ad.1.Skan pochodzi z bardzo fajnej książki - Z. Żygulski, H. Wielecki - Polski Mundur Wojskowy.Ilustracja nr. 60, str. 183. (Czapka podoficera 11. Pułku Piechoty 1807-14, ze zbiorów Muzeum w Pszczynie, znajdująca się najpewniej w depozycie muzeum w Cieszynie)._______jak widać - stylistyka,czcionka, nawet same labry - bardzo podobne.wiem że to nie guzik, ale jakieś kanony" chyba jednak przyświecały..
8total4 Napisano 4 Maj 2010 Napisano 4 Maj 2010 dwa pierwsze z lewej to 10 i 14pp Księstwa, niesygnowane - jak widzisz, uszka przesunięte od środka, ten sam rodzaj końcówek labrów (francuskie mają je grubsze i krótsze).widać także niewielką różnicę w wielkości - francuskie mają około ~17mm, Księstwo - coś pomiędzy 18 a 19mm.pozdrawiam.
majos Napisano 4 Maj 2010 Napisano 4 Maj 2010 oczywiście nie jest to guzik napleoński ale określenie w przeciwieństwie do napoleonów jakiej formacji żołnierz go zgubił bedzie niezwykle trudne może to być np 11 pułk huzarów. przepisy ubiorcze czasów księstwa warszawskiego niestety mają wiele dziur jak ktoś potrzebuje dam linka do fajnego poradnika kolekcjonera guzików z tego okresu pozdrawiam
8total4 Napisano 4 Maj 2010 Napisano 4 Maj 2010 majos, ale są pewne odstępstwa od guzików francuskich.wytłumaczyłem to powyżej.porównaj sobie np. Czternastke z mojej fotki i rycinę z Dawne Guziki Polskie"http://www.buttonarium.eu/publikacje/rys_13.jpgwidać że dokładnie ten sam rysunek cyfry i labrów.dlatego czasem - powtarzam, czasem, nie zawsze - da się po czcionce i układzie graficznym labrów, dedukować czy guzik jest francuski, czy raczej Armii XW.ja opieram się raczej na analizie tego co miałem w ręku.w każdym razie z niskimi numerami jest problem :)fakt z tą piechotą się troche rozpędziłem, bo takie guziki nosiły też inne formacje.mówiąc ogólnie guzik 11. pułku.pozdro.
kokesh Napisano 4 Maj 2010 Autor Napisano 4 Maj 2010 Jeśli to coś rozjaśni to ;średnica 19mm ,znaleziony na południe od Warszawy okolice Nadarzyna .Pozdro...
majos Napisano 5 Maj 2010 Napisano 5 Maj 2010 pozwole sobie pokazać moje znajdki i rużnice w nich mam nadzieje że założyciel wątku sie niepogniewa nr 22 uszko pojedyncze zcentrowane labr z pojedynczym ogonkiem sr 22 mm płaszczowy
majos Napisano 5 Maj 2010 Napisano 5 Maj 2010 i numer 151 uszko koszyczek zcentrowane ale labr już z ogonkiem potrójnym śr 22 mm płaszczowy i tu odztępstw od normy raczej niebyło średnica niewytartego płaszczowca była 22mm choć jak pisze total norma to nie zasada i jeszcze jedno moje wrażenie niestety polskie na pierwszy rzut oka były mniej starannie wykonane
8total4 Napisano 5 Maj 2010 Napisano 5 Maj 2010 widać że to typowe Francuzy, przynajmniej po kształcie cyfer i labrów.Grube końcówki i wychodzące z samego końca okalającej osi.Pułk nr. 22 dla XW utworzono po 1812r.pokaż uszka obu majos.ps. Kokesh - jak 19mm to na 99% Księstwo, francuskie praktycznie zawsze były niemal idealnie wpasowane w wymiar (17mm).Nawet wersje dla Szwajcarów, czy innych wojsk sojuszniczych walczących w Grande Armee.pozdro.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.