robertus Napisano 3 Maj 2010 Autor Napisano 3 Maj 2010 Prośba w identyfikacji tej szabli.Nigdzie nie moge znaleźc w necie tego wzoru.Znaleziona u dziadka na strychu.
robertus Napisano 6 Maj 2010 Autor Napisano 6 Maj 2010 Z wypowiedzi moich znajomych wynika ze ten pałasz czy też szabla pruska była wykorzystywana w wojsku polskim po wcześniejszym usunięciu orła pruskiego.Chromowanie czy też niklowanie było charakterystyczne dla strony polskiej ,w armii pruskiej raczej nie zdarzają sie takie upiększenia.Oczywiście mogę sie mylić i proszę o ewentualną korektę moich wypowiedzi.Pozdrawiamrobertus
Krzysztal Napisano 5 Maj 2010 Napisano 5 Maj 2010 Moim niefachowym okiem (silnie wspomożonym książką Cholodnoe orużie Nemeckich gosudarstw 1801-1945") broń ta jest podobna do szpady oficerskiej niemieckiej piechoty, wzór 1889 (wycinek z wymienionej książki zamieszczam obok). Postaraj się poszukać jakichś punc, mogą być bardzo pomocne.
robertus Napisano 5 Maj 2010 Autor Napisano 5 Maj 2010 Dzieki Krzysztal" ale ta szpada czy też szabla jest zakrzywiona na głowni a na Twojej fotce wyglądają na proste.Nie mnie dziekuje za interwencje i chęć pomocy.Pozdrawiamrobertus
robertus Napisano 10 Maj 2010 Autor Napisano 10 Maj 2010 Czy ktoś z kolegów może jeszcze coś dodać w tym temacie?
kopijnik2 Napisano 10 Maj 2010 Napisano 10 Maj 2010 http://odkrywca.pl/pokaz_watek.php?id=279037z pałasza to wykonanie rękojeści...
robertus Napisano 3 Maj 2010 Autor Napisano 3 Maj 2010 Prośba w identyfikacji tej szabli.Nigdzie nie moge znaleźc w necie tego wzoru.Znaleziona u dziadka na strychu.
robertus Napisano 3 Maj 2010 Autor Napisano 3 Maj 2010 ...i ostatnie.Dziekuje za ewentualne sugestie i pomoc w identyfikacji.Pozdrawiamrobertus
Martian Napisano 5 Maj 2010 Napisano 5 Maj 2010 i tu jest problem bo też na pierwszy tak pomyślałem, ale krzywizna się nie pasi, Może jakaś przeróbka bo i orła brak...
Pytanie
robertus
Prośba w identyfikacji tej szabli.
Nigdzie nie moge znaleźc w necie tego wzoru.
Znaleziona u dziadka na strychu.
11 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.