GEORG101 Napisano 3 Maj 2010 Autor Napisano 3 Maj 2010 Prośba o identyfikacje medalika.I po co ta dziurka?
kopijnik2 Napisano 3 Maj 2010 Napisano 3 Maj 2010 to musi być opakowanie na arszenik"http://odkrywca.pl/pokaz_watek.php?id=662019#1020542
kopijnik2 Napisano 4 Maj 2010 Napisano 4 Maj 2010 no jeżeli nie można otworzyć...a w środku jest pusty...-na płynne pachnidła - osobisty nawaniacz
Vorax Napisano 4 Maj 2010 Napisano 4 Maj 2010 Wyglada mi to na sekretnik z poczatku XX wieku.Material najprawdopodobniej zloto?W dziurce wklejony byl kamien.W sekretnikach czesto byly umieszczane fotografie ukochanego ew pukiel wlosow itp.Sprawdz czy wewnatrz po otworzeniu nie ma dodatkowych malutkich rameczek z celuloidem lub pozostalosci po nich.Pozdrawiam Vorax
Czołg_7TP Napisano 4 Maj 2010 Napisano 4 Maj 2010 Jest to na 100 % medalion, lub jego część. Dlatego chciałem zobaczyć drugą stronę. Czy to całość, czy połowa.W tej dziurce obsadzony był kamyk. Przeważnie mały ametyst, granat, lub turkus.Materiał to prawdopodobnie tzw. Duble, czyli dosyć grubo złocone. W tej wersji zawiasik powinien być po przeciwnej stronie uszka. Przy uszku taki mały pazurek, jako zamknięcie W środku dwie ramki z przeźroczystym celuloidem do zamocowania miniaturowych fotografii z podobiznami bliskich.
Czołg_7TP Napisano 4 Maj 2010 Napisano 4 Maj 2010 Jednak to raczej duble, jak napisałem, a nie złoto.Popatrz na uszko.
Vorax Napisano 4 Maj 2010 Napisano 4 Maj 2010 :) Masz racje Czołg uszko napewno nie jest ze zlota ale moglo byc wkrecane,dziwna jest roznica w patynie.Jesli nie wylazi gdzies czarna spatynowana miedz to ja bym jednak sprawdzil czy to nie zloto.Sekretniki czesto byly takze wykonywane w cienkiej probie zlota 333 i wowczas moze nawet nie byc puncy.Odnosnie kamieni zapomniales o malym rubinie-takze byly czesto w sekretnikach;)Pozdrawiam Vorax
Vorax Napisano 4 Maj 2010 Napisano 4 Maj 2010 Kopijnik wzielismy pod uwage ze mimo wszystko jest otwierany ;) ,jesli nie jest otwieralny to stawiam na zwykly wisiorek.Pozdrawiam Vorax
8total4 Napisano 4 Maj 2010 Napisano 4 Maj 2010 może jest z Tombaku.. ?..w moich stronach nazywanego cygańskim złotem" :)pozdro.
GEORG101 Napisano 4 Maj 2010 Autor Napisano 4 Maj 2010 Wydaje mi się ,że kolega kopijnik2 ma racje i jest to medalik na perfumy.Ta mała dziurka jest pewnie do nalewania perfum.Medalik jest ze złota,niestety bez żadnych bić czy próby.Ale pusty w środku.Pewnie była tam wata albo inny materiał perfumo-chłonny.Tak jak pisałem wcześniej medalika nie można odtworzyć.Jeszcze raz dziękuje wszystkim za trafne sugestie i podpowiedzi.
8total4 Napisano 4 Maj 2010 Napisano 4 Maj 2010 skąd wiesz że ze złota?robiłeś próbę?w.g. mnie widać patynę w zagłębieniach, a złoto raczej nie pokrywa się tlenkami..pozdrawiam.
GEORG101 Napisano 4 Maj 2010 Autor Napisano 4 Maj 2010 Wydaje mi się ,że złoto ale głowy bym nie dał.
Czołg_7TP Napisano 4 Maj 2010 Napisano 4 Maj 2010 GEORG101 zrób zdjęcie tyłu i rantów przy uszku i po stronie przeciwnej. Wtedy będzie wszystko jasne.8total4 ma rację.Tak jak pisałem poprzednio jest to tzw. duble, czyli dosyć gruba warstwa złota.Jeżeli to ma 2-2,5 cm. średnicy i 4-6 mm. grubości to zapomnij o perfumeryjnych ustrojstwach.
GEORG101 Napisano 4 Maj 2010 Autor Napisano 4 Maj 2010 Mam problem z aparatem,później postaram się dorzucić inne zdjęcia.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.