Skocz do zawartości

Tajemniczy medalik.

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Wyglada mi to na sekretnik z poczatku XX wieku.Material najprawdopodobniej zloto?
W dziurce wklejony byl kamien.
W sekretnikach czesto byly umieszczane fotografie ukochanego ew pukiel wlosow itp.
Sprawdz czy wewnatrz po otworzeniu nie ma dodatkowych malutkich rameczek z celuloidem lub pozostalosci po nich.
Pozdrawiam Vorax
Napisano
Jest to na 100 % medalion, lub jego część. Dlatego chciałem zobaczyć drugą stronę. Czy to całość, czy połowa.
W tej dziurce obsadzony był kamyk. Przeważnie mały ametyst, granat, lub turkus.
Materiał to prawdopodobnie tzw. Duble, czyli dosyć grubo złocone. W tej wersji zawiasik powinien być po przeciwnej stronie uszka. Przy uszku taki mały pazurek, jako zamknięcie W środku dwie ramki z przeźroczystym celuloidem do zamocowania miniaturowych fotografii z podobiznami bliskich.
Napisano
:) Masz racje Czołg uszko napewno nie jest ze zlota ale moglo byc wkrecane,dziwna jest roznica w patynie.
Jesli nie wylazi gdzies czarna spatynowana miedz to ja bym jednak sprawdzil czy to nie zloto.
Sekretniki czesto byly takze wykonywane w cienkiej probie zlota 333 i wowczas moze nawet nie byc puncy.
Odnosnie kamieni zapomniales o malym rubinie-takze byly czesto w sekretnikach;)
Pozdrawiam Vorax
Napisano
Kopijnik wzielismy pod uwage ze mimo wszystko jest otwierany ;) ,jesli nie jest otwieralny to stawiam na zwykly wisiorek.Pozdrawiam Vorax
Napisano
Wydaje mi się ,że kolega kopijnik2 ma racje i jest to medalik na perfumy.Ta mała dziurka jest pewnie do nalewania perfum.Medalik jest ze złota,niestety bez żadnych bić czy próby.Ale pusty w środku.Pewnie była tam wata albo inny materiał perfumo-chłonny.Tak jak pisałem wcześniej medalika nie można odtworzyć.
Jeszcze raz dziękuje wszystkim za trafne sugestie i podpowiedzi.
Napisano
skąd wiesz że ze złota?
robiłeś próbę?

w.g. mnie widać patynę w zagłębieniach, a złoto raczej nie pokrywa się tlenkami..
pozdrawiam.
Napisano
GEORG101 zrób zdjęcie tyłu i rantów przy uszku i po stronie przeciwnej. Wtedy będzie wszystko jasne.
8total4 ma rację.
Tak jak pisałem poprzednio jest to tzw. duble, czyli dosyć gruba warstwa złota.
Jeżeli to ma 2-2,5 cm. średnicy i 4-6 mm. grubości to zapomnij o perfumeryjnych ustrojstwach.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie