kris501 Posted May 3, 2010 Author Posted May 3, 2010 Bagnecik Moisn 1891/30 ale skrócony, czy w jakimś okresie skracano te bagnety seryjnie? Sygnatury również do rozgryzienia.
kris501 Posted May 3, 2010 Author Posted May 3, 2010 Tutaj widoczna zarówno na zamku, jak i na trzonie głowni gwiazda.
kris501 Posted May 3, 2010 Author Posted May 3, 2010 Tutaj z kolei widoczne po lewej stronie P w kółku i inne znaki możliwe, że to otarcia.
zukuri Posted May 3, 2010 Posted May 3, 2010 Pewna ilość tych bagnetów opuściła fabrykę w wersji krótszej- mało o nich wiadomo, ale trafił mi się taki w stanie fabrycznym. Sztych miał zakończony typowo- w śrubokręt/dłuto. Mało prawdopodobne, by bagnety normalnej długości regulaminowo skracano. Ostrzenie złamanych- to bardziej prawdopodobne…Ta literka „P” w kole, to znak, że bagnet pomyślnie przeszedł test na wytrzymałość. Gwiazda- to producent .Pozdrawiam, Piotr.
zukuri Posted May 3, 2010 Posted May 3, 2010 Jeszcze co do tej wybitej gwiazdy- fabryka w Tule wcześniej stemplowała swoje wyroby znaczkiem młota, później zamieniła ten stempel na gwiazdę właśnie ...Pozdrawiam, Piotr.
kris501 Posted May 3, 2010 Author Posted May 3, 2010 Dziekuję za szybkszą odpowiedź, jak zwykle możona liczyć:)Tem bagnet też wygląda na nieużywany.
smuga_79 Posted June 7, 2010 Posted June 7, 2010 WitamTeraz dopiero zauwazylem ten watek. Ten Mosin 1891/30 nie wyglada jak produkowany od podstaw z ta dlugoscia. Mogl byc naostrzony zeby lepiej mozna go bylo uzywac w walce albo zostal po prostu zlamany i pozniej naostrzonyFinowie skrocili w malej ilosci M. 1891 z pierscieniem. Mozliwe tez ze i 1891/30 ale powinno byc bicie w kwadracie SA.Wiele jest jeszcze nieopisanych wariantow Rosyjskich i Radzieckich bagnetow np. skladany w wersji dlugiej z okresu II wojny swiatowej. Pozdrawiamsmuga_79
smuga_79 Posted June 7, 2010 Posted June 7, 2010 skullmenFajna kolekcja - tez mam slabosc do Mosinow :)Masz moze jakies ciekawe warianty albo moze jakies ciekawe oznaczenia na swoich bagnecikach ???Np SA w kwadracie, DEUTSCHLAND albo oznaczenie jednostki ???Albo jakies pochewki ???smuga_79
zukuri Posted May 3, 2010 Posted May 3, 2010 Nasz znajomy z tego forum jest prawdziwym ekspertem w dziedzinie bagnetów do Mosina. Mam nadzieję, że zerknie do tego wątku i coś poprawi, coś doda...Póki co, stworzył fajny rozdział o Mosinie na światowej stronie bagnetologicznej- warto zerknąć:http://old-smithy.info/bayonets/mosin%20nagant/mosin_nagant.htmJest tam też ten krótki, co to kiedyś wisiał na mojej ścianie ...:-)Pozdrawiam, Piotr.
Question
kris501
Bagnecik Moisn 1891/30 ale skrócony, czy w jakimś okresie skracano te bagnety seryjnie? Sygnatury również do rozgryzienia.
10 answers to this question
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.