Jump to content
  • 0

Bagnet Mosin 1891/30, czy typowy

kris501

Question

Posted

Bagnecik Moisn 1891/30 ale skrócony, czy w jakimś okresie skracano te bagnety seryjnie? Sygnatury również do rozgryzienia.

10 answers to this question

Recommended Posts

Posted
Pewna ilość tych bagnetów opuściła fabrykę w wersji krótszej- mało o nich wiadomo, ale trafił mi się taki w stanie fabrycznym. Sztych miał zakończony typowo- w śrubokręt/dłuto. Mało prawdopodobne, by bagnety normalnej długości regulaminowo skracano. Ostrzenie złamanych- to bardziej prawdopodobne…
Ta literka „P” w kole, to znak, że bagnet pomyślnie przeszedł test na wytrzymałość. Gwiazda- to producent .

Pozdrawiam,
Piotr.
Posted
Jeszcze co do tej wybitej gwiazdy- fabryka w Tule wcześniej stemplowała swoje wyroby znaczkiem młota, później zamieniła ten stempel na gwiazdę właśnie ...

Pozdrawiam,
Piotr.
Posted
Witam

Teraz dopiero zauwazylem ten watek.

Ten Mosin 1891/30 nie wyglada jak produkowany od podstaw z ta dlugoscia. Mogl byc naostrzony zeby lepiej mozna go bylo uzywac w walce albo zostal po prostu zlamany i pozniej naostrzony

Finowie skrocili w malej ilosci M. 1891 z pierscieniem. Mozliwe tez ze i 1891/30 ale powinno byc bicie w kwadracie SA.

Wiele jest jeszcze nieopisanych wariantow Rosyjskich i Radzieckich bagnetow np. skladany w wersji dlugiej z okresu II wojny swiatowej.

Pozdrawiam
smuga_79
Posted
skullmen

Fajna kolekcja - tez mam slabosc do Mosinow :)

Masz moze jakies ciekawe warianty albo moze jakies ciekawe oznaczenia na swoich bagnecikach ???
Np SA w kwadracie, DEUTSCHLAND albo oznaczenie jednostki ???
Albo jakies pochewki ???

smuga_79
Posted
Nasz znajomy z tego forum jest prawdziwym ekspertem w dziedzinie bagnetów do Mosina. Mam nadzieję, że zerknie do tego wątku i coś poprawi, coś doda...
Póki co, stworzył fajny rozdział o Mosinie na światowej stronie bagnetologicznej- warto zerknąć:
http://old-smithy.info/bayonets/mosin%20nagant/mosin_nagant.htm

Jest tam też ten krótki, co to kiedyś wisiał na mojej ścianie ...
:-)

Pozdrawiam,
Piotr.

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Create New...

Important Information