kris501 Napisano 3 Maj 2010 Autor Napisano 3 Maj 2010 Bagnecik Moisn 1891/30 ale skrócony, czy w jakimś okresie skracano te bagnety seryjnie? Sygnatury również do rozgryzienia.
kris501 Napisano 3 Maj 2010 Autor Napisano 3 Maj 2010 Tutaj widoczna zarówno na zamku, jak i na trzonie głowni gwiazda.
kris501 Napisano 3 Maj 2010 Autor Napisano 3 Maj 2010 Tutaj z kolei widoczne po lewej stronie P w kółku i inne znaki możliwe, że to otarcia.
zukuri Napisano 3 Maj 2010 Napisano 3 Maj 2010 Pewna ilość tych bagnetów opuściła fabrykę w wersji krótszej- mało o nich wiadomo, ale trafił mi się taki w stanie fabrycznym. Sztych miał zakończony typowo- w śrubokręt/dłuto. Mało prawdopodobne, by bagnety normalnej długości regulaminowo skracano. Ostrzenie złamanych- to bardziej prawdopodobne…Ta literka „P” w kole, to znak, że bagnet pomyślnie przeszedł test na wytrzymałość. Gwiazda- to producent .Pozdrawiam, Piotr.
skullmen Napisano 5 Maj 2010 Napisano 5 Maj 2010 mosiny to bagnety których nie bede miał nigdy dosc:)
zukuri Napisano 3 Maj 2010 Napisano 3 Maj 2010 Jeszcze co do tej wybitej gwiazdy- fabryka w Tule wcześniej stemplowała swoje wyroby znaczkiem młota, później zamieniła ten stempel na gwiazdę właśnie ...Pozdrawiam, Piotr.
kris501 Napisano 3 Maj 2010 Autor Napisano 3 Maj 2010 Dziekuję za szybkszą odpowiedź, jak zwykle możona liczyć:)Tem bagnet też wygląda na nieużywany.
smuga_79 Napisano 7 Czerwiec 2010 Napisano 7 Czerwiec 2010 WitamTeraz dopiero zauwazylem ten watek. Ten Mosin 1891/30 nie wyglada jak produkowany od podstaw z ta dlugoscia. Mogl byc naostrzony zeby lepiej mozna go bylo uzywac w walce albo zostal po prostu zlamany i pozniej naostrzonyFinowie skrocili w malej ilosci M. 1891 z pierscieniem. Mozliwe tez ze i 1891/30 ale powinno byc bicie w kwadracie SA.Wiele jest jeszcze nieopisanych wariantow Rosyjskich i Radzieckich bagnetow np. skladany w wersji dlugiej z okresu II wojny swiatowej. Pozdrawiamsmuga_79
smuga_79 Napisano 7 Czerwiec 2010 Napisano 7 Czerwiec 2010 skullmenFajna kolekcja - tez mam slabosc do Mosinow :)Masz moze jakies ciekawe warianty albo moze jakies ciekawe oznaczenia na swoich bagnecikach ???Np SA w kwadracie, DEUTSCHLAND albo oznaczenie jednostki ???Albo jakies pochewki ???smuga_79
zukuri Napisano 3 Maj 2010 Napisano 3 Maj 2010 Nasz znajomy z tego forum jest prawdziwym ekspertem w dziedzinie bagnetów do Mosina. Mam nadzieję, że zerknie do tego wątku i coś poprawi, coś doda...Póki co, stworzył fajny rozdział o Mosinie na światowej stronie bagnetologicznej- warto zerknąć:http://old-smithy.info/bayonets/mosin%20nagant/mosin_nagant.htmJest tam też ten krótki, co to kiedyś wisiał na mojej ścianie ...:-)Pozdrawiam, Piotr.
Pytanie
kris501
Bagnecik Moisn 1891/30 ale skrócony, czy w jakimś okresie skracano te bagnety seryjnie? Sygnatury również do rozgryzienia.
10 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.