pawełm Napisano 26 Kwiecień 2010 Autor Napisano 26 Kwiecień 2010 Na temat tego oznaczenia nie znalazłem żadnego opracowania w języku polskim. Wiem tylko, że wersje dla poszczególnych krajów różniły się rewersem - co było na rewersie wersji polskiej?Czy ktoś potrafi powiedzieć kto i za co nadawał je Polakom?
muiron Napisano 26 Kwiecień 2010 Napisano 26 Kwiecień 2010 nr 2: Z dużym orłem", którego głowa wchodzi między daty 1914 - 1918, które nie są oddzielone myślnikiem.
muiron Napisano 26 Kwiecień 2010 Napisano 26 Kwiecień 2010 I wersja trzecia: Bez orła ale z Inicjałami RP.Bite były w słowackiej mennicy w Kremnicy (punca na medalu MK), ilość egzemplarzy nieznana, wersja polska odznaczenia jest niezmiernie rzadka.Francuski Medal Zwycięstwa, nadawany był osobom (także cywilom), które walczyły - brały udział w walkach 1914-1918 przez przynajmniej trzy miesiące. Polakom nadawała je po wojnie specjalna między-aliancka komisja odznaczeniowa obradująca w Warszawie. Pomysłodawcą odznaczenia był marszałek Foch.Wiele z tych odznaczeń widać na zdjęciach 14 pułku ułanów, oraz 1 pułku Krechowieckiego i czasem 9 pułku ułanów Małopolskich. Ponieważ odznaczenia te otrzymali tylko ułani późniejszego 14 pułku, oznaczać to będzie, że ten czy inny oficer 1 pu lub 9 pułku miał rodowód jazłowiecki. Nie można wykluczyć też dekorowania tym medalem także innych żołnierzy polskich ale nie jest mi taki fakt znany.
muiron Napisano 26 Kwiecień 2010 Napisano 26 Kwiecień 2010 Zapomniałem dodać, że medale otrzymywały osoby służące przynajmniej trzy miesiące (także z przerwami) w latach 1914 - 1918 pod dowództwem francuskim.
grba Napisano 27 Kwiecień 2010 Napisano 27 Kwiecień 2010 Armia Polska we Francji inaczej Błękitna Armia lub Armia Hallera
grba Napisano 27 Kwiecień 2010 Napisano 27 Kwiecień 2010 A tutaj mamy rewers czeskiej wersji odznaczenia
pawełm Napisano 27 Kwiecień 2010 Autor Napisano 27 Kwiecień 2010 Wielkie dzięki za tak wyczerpującą odpowiedź. Nie do końca jednak zgadza mi się teza o nadawaniu ich żołnierzom walczącym pod dowództwem francuskim. Takie odznaczenie nosił mój pradziadek który był piechurem w II Brygadzie Legionów, a następnie w II Korpusie Polskim gen. Hallera. Po bitwie pod Kaniowem został schwytany przez bolszewików podczas próby dotarcia do Murmańska (nie dotarł więc z Hallerem do Francji). Z niewoli uciekł rok później i walczył w kompanii etapowej przy dowództwie 2DPLeg. na froncie litewsko-białoruskim (chyba że tym oddziałem dowodził jakiś Francuz).
grba Napisano 27 Kwiecień 2010 Napisano 27 Kwiecień 2010 Médaille Interalliée dostał za bitwę pod Kaniowem i do tego żaden Francuz nie był mu potrzebny.
pawełm Napisano 28 Kwiecień 2010 Autor Napisano 28 Kwiecień 2010 Dzięki za odpowiedź.A czy wie ktoś gdzie w Polsce można kupić dobrą kopię tego odznaczenia?
pawełm Napisano 28 Kwiecień 2010 Autor Napisano 28 Kwiecień 2010 Przyglądam się temu odznaczeniu i wychodzi mi że jego awers przypomina wersję belgijską (!?)
muiron Napisano 29 Kwiecień 2010 Napisano 29 Kwiecień 2010 Polska wersja medalu we wszystkich wariantach miała taki awers. Wygląda więc na to, że Twój pradziadek miał medal z innego kraju?
muiron Napisano 29 Kwiecień 2010 Napisano 29 Kwiecień 2010 Faktycznie wersja belgijska jest najbardziej podobna do tej z Twojego zdjęcia.Może komisja nadająca ten medal nie miała do dyspozycji jego wersji polskiej i wręczyła mu belgijski?
pawełm Napisano 29 Kwiecień 2010 Autor Napisano 29 Kwiecień 2010 No ewidentnie nie jest to wersja polska, ale na zbliżeniu zdjęcia munduru hallerczyka które wstawiał kolega grba" widać, że medal jest w wersji francuskiej wiec wyjątki widać się zdarzały.Ciekawe czy w kolekcji akt CAW dotyczących tego odznaczenia jest informacja o wzorze nadawanego medalu? Czy można zapytać o to mailowo czy trzeba się tam pofatygować osobiście?
muiron Napisano 30 Kwiecień 2010 Napisano 30 Kwiecień 2010 Myślę, że takiej informacji w aktach Twojego pradziadka raczej nie ma. Natomiast może być informacja za co medal ten otrzymał. Przygotuj sobie dane pradziadka, rok urodzenia, imię nazwisko i zadzwoń do CAW i tam od razu podadzą Ci czy mają akta dotyczące takiej osoby. Potem piszesz wniosek o dostęp do zasobu i możesz jechać samodzielnie odczytać dokumenty lub prosić o sporządzenie za niewielką opłatą ich kopii.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.