gumbas Napisano 31 Marzec 2004 Share Napisano 31 Marzec 2004 Szwajcar góre kieszenie ma takie same jak w niemieckiej, a dolne jeżeli chcesz takie jakie były w oryginałach to lepiej zanieś do krawca najlepiej z dobrym zdjęciem, on będzie wiedział o co chodzi. Często dolne kieszenie są błednie szyte, powinny być zawsze wypukłe jak na tym zdjęciu z At The Front. Jednynie oficerowie szyli sobie na miarę, więc mogą być naszyte zwyczajnie. Kołnierzy lepiej też zrobić samemu lub zlecić taniej wyjdzi tylko poszukać ciemnozielonego materiału (w przypadku feldbluse M1936, ale ciemno zielone kołnierzyki były też wszywane nawet w póżniejszych bluzach), w grossdeutschland kosztuje, aż ok.70zł.Druga sprawa rękawy i krój. Rękawy trzeba byłoby zrobić jak w oryginale i tak więc musisz trochę ją skrócić, więc zostanie ci kawałek materiału. Można się wzorować na drelichowej starej koszuli Bundeswehry, ma tak samo zrobiowe jak w feldblusach. Krój lepiej może być szwy były oczywiście pogrubione w oryginałech, ale u naszej szwjcarskiej muszą zostać jak są. Szkoda też pośrodku na tyle mają szew w oryginalych nie było (jedynie u oficerów na miaję) Guziki fakt trzeba dorobić jedną nie potrzebną dziurkę, no ale przy całym ekwipunku nikt tego nie dostrzeże chyba, że znawca.W sumie to i tak opłca się zrobić ze szwaicarskiej feldbluse chociaż kolar jest ciemniejszy, ale nie należy się peszyć na froncie po tygodniu ciękich walk feldbluse wyglądała bardziej ciemniej.Dobrą alternatywą są szwedzkie kurtki, jest trochę więcej przerabiania, ale się opłaca. Można już je kupic całe idealnie przerobione na http://www.mundury-historyczne.pl koszt to chyba do 200 zł. Były one na allegro. Nawet opłaca się kupić. Bo i tak jest taniej.PozdrawiamMikołaj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gumbas Napisano 31 Marzec 2004 Share Napisano 31 Marzec 2004 Chciałbym jeszcze dodać, że jeżeli ktoś jest niższego wzrostu to nie musi naszywć dolnych kieszeni w wogle, tylko oczywiście skrócic feldbluse i zostawić kieszenie schowane takie jakie są. Taki rodzj kieszeni był we wszystkich rodzajach feldbluse, aż do wynalezienia M44.W reichswehrze w latach 30 takie bluzy z kieszeniami były na porządku dziennym w wojsku niemieckim.Zostaje jeszcze sprawa haków i patek (o patkach dłuższy temat). Haki kupić najlepiej oryginalne, ale jeże ktoś nie chce nie musi kupować. Za to pozostaje sprawa dziurek muszą one być bezkompromisowo należy zrobić trzy pionowe dziurki, para z rzodu i tyłu. W sumie mogą być bez haków, tak jak zrobił to kloki (bardzo ładnie mu wyszło:)).Teraz poruszę sprawę patek WH w sumie żadne nie są dobre na polskim rynku, jedynie moje uznanie pójdzie do patek z hero-collection. Były dwa rodzaje patek haftowane i naszywane. Zamieszcze zdjęcia haftowane były w M1936 i zdarzało się też w M1940. naszywane często się zacierały i brudziły można to zobać na starych zdjęciach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gumbas Napisano 31 Marzec 2004 Share Napisano 31 Marzec 2004 To są patki z tasiemki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gumbas Napisano 31 Marzec 2004 Share Napisano 31 Marzec 2004 Coś poprzednio nie załodowało. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gumbas Napisano 31 Marzec 2004 Share Napisano 31 Marzec 2004 Moje kieszenie od szwajcara. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gumbas Napisano 31 Marzec 2004 Share Napisano 31 Marzec 2004 Dolna kieszeń drugie zdjęcie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gumbas Napisano 31 Marzec 2004 Share Napisano 31 Marzec 2004 Następne zfjęcie dolnej kieszeni. Dodam też kupiłem ten mundur już z gotowymi dolnymi kieszeniami, są profesjonalnie zrobione. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Romel79 Napisano 31 Marzec 2004 Autor Share Napisano 31 Marzec 2004 Dlaczego schowane kieszenie mogą być tylko do munduru dla człowieka o niskim wzroście ? możesz bliżej wyjaśnić sprawe tych dolnych kieszeni , dla czego dla kurdupli i dlaczego trzeba skrucić bluze ?pzdr Romel Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Romel79 Napisano 31 Marzec 2004 Autor Share Napisano 31 Marzec 2004 szczeże mówiąc to nawet sobie nie przypominam abym widział taki mundur ze schowanymi kieszeniami , musiały być jakieś żadkie , albo może ja coś źle zrozumiałem , jak możesz to napisz coś wiecej na ten tematpzdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gumbas Napisano 31 Marzec 2004 Share Napisano 31 Marzec 2004 Mundury te były nawet wykorzystane w rekonstrukcji bitwy nad Bzurą (zobacz zdjęcia) prawdopodobnie jest to feldbluse M1935 miała jeszcze mankiety na rękawach, ale były używane w miejszej ilości podczas kampanii na Polskę. A mundury z chowanymi kieszeniami tak jak na tym zdjęciu, widziałem już na różnych starych fotografiach. Widziałem najczęściej, że raczej używali ich niżsi wzrostem żołnierze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Romel79 Napisano 31 Marzec 2004 Autor Share Napisano 31 Marzec 2004 Hmmm całkiem mnie to zainteresowało , bo nie wymaga to takich rewolucyjnych przerubek kieszeni, przerubek przy kturych i tak pewnie będzie znać że ktoś coś kombinował , pytanie jest tylko jakie modele bluz były produkowane w takich wersjach (być może tylko te przedwojenne??) warto sie nad tym pomysłem zastanowić bo czym więcej przerubek tym większe prawdopodobieństwo że się coś przypadkowo spie... i efekt będzie do d...pzdr Romel Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kiler Napisano 1 Kwiecień 2004 Share Napisano 1 Kwiecień 2004 Mam wrazenie, ze dolne kieszenie w bluzie szwajcarskiej sa za daleko od linii guzikow. Zobaczcie na bluze klokiego. Dziury na haki zrobil wg mnie dobrze, poniewaz znajduja sie pod piewsza zakladka gornej kieszeni. A boczna krawedz kieszeni dolnej znajduje sie tez pod tymi dziurami, a powinna byc blizej guzikow. Porownujac przerobke z fotografia oryginalnego munduru wz.42 zamieszczona przez klokiego widac te roznice (przesuniecia). Sprawdzcie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 1 Kwiecień 2004 Share Napisano 1 Kwiecień 2004 Wszystoko fajnie Panowie!Tylko!Szwajcar to nie FELDGRAU!i nigdy nie bedzie FELDGRAU!to zupelnie inny kolor!i poprostu jest to ERSATZ! Zadna rekonstrukcja!poz Fall Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Panzergrenadier Napisano 1 Kwiecień 2004 Share Napisano 1 Kwiecień 2004 Wiesz co Adrian my też nie mamy narazie Fliegrbluse tylko Taschenrocki DRK i to też jest ersatz bo to nie jest blaugrau. Szwajcar ma cieńsze sukno i nosie sie lepiej niż zdenazyfikowany DRK. A bluz szwajcarskich widzialem wiele modeli i z kieszeniami dolnymi wewnętrznymi i zewnętrznymi! Sam chciałem sobie z takiej zrobić bluze ale mi Fall nie pozwolił :( Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
(+) Napisano 2 Kwiecień 2004 Share Napisano 2 Kwiecień 2004 Bluza szwajcarska fajnie wygląda, oczywiście po odpowiedniej konwersji, jako mundur żandarma i kolor jest nawet dość podobny :-)Fakt lepiej do przeróbek nadają sie bluzy z naszytymi dolnymi kieszeniami, ale trudniej na nie trafić niż na te z wpuszcznymi, których ostatnio wystąpiła wielka obfitość na rynku.(+) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Panzergrenadier Napisano 3 Kwiecień 2004 Share Napisano 3 Kwiecień 2004 A ile to badziewsko ma rodzajów rekawów... proste, z mankietami, z mankietami spinanymi... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
d2io83k Napisano 18 Marzec 2005 Share Napisano 18 Marzec 2005 a o tym co sadzicie :) http://img125.exs.cx/my.php?loc=img125&image=waffenss0yf.jpg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
d2io83k Napisano 18 Marzec 2005 Share Napisano 18 Marzec 2005 aa pasek sobie jakis tam wsadzilem zeby tak nie swiecila golizna :P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.