Gizeh Napisano 21 Kwiecień 2010 Autor Napisano 21 Kwiecień 2010 Interesują mnie oczywiście pod kątem '39r. Z ogólnymi informacjami nie ma problemu bo są w necie albo zbiorczych opracowaniach o walkach na obszarze SGO Narew.Kojarzycie jakieś książki o tych jednostkach? Wspomnienia, monografie?
atyl Napisano 21 Kwiecień 2010 Napisano 21 Kwiecień 2010 ależ oczywiście:Seria Historie wojenne pułków polskich w kampanii wrześniowej-takie cienkie czerwone książeczki1pu Krechowieckich, 2pu Grochowskich, 3psk, 4 dak,10pu Litewskich, 5 pu Zasławskich, 9 psk, 14dak,Monografia 3pszw mazowieckich i 2pu Grochowskich autorstwa K. Skłodowskiego wydane przez Muzeum w Suwałkach,Ułani Grochowscy- A. Dobrońskiego,Tak zapamiętałem- chyba PodhorskiegoSGO Polesie- J. Wróblewskii inne np S. Grzelaka dotyczące walk w obronie Grodna itd.PS w wikipedii pod hasłami poszczególnych pułków SBK i PBK jest dosc pokaźna bibliografia.
atyl Napisano 21 Kwiecień 2010 Napisano 21 Kwiecień 2010 Ze wspomnieńchyba Liszewski (nie pamietam tytułu)-3pszwolbeletrystyka, ale na wspomnieniach z 1pu- Królikowski- Pamięc wrzosui rtm Suchodolski-2pu na żywo
Gizeh Napisano 21 Kwiecień 2010 Autor Napisano 21 Kwiecień 2010 No to mam się już za czym rozglądać.Dzięki!
Gizeh Napisano 23 Kwiecień 2010 Autor Napisano 23 Kwiecień 2010 Dzięki Dudzin, będę szukał po konkretnych pułkach.Tego Liszewskiego też znalazłem:Czesław Liszewski - W marszu i w walce" KAW 1990
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.