grand21 Napisano 17 Kwiecień 2010 Autor Share Napisano 17 Kwiecień 2010 Cześć!Piszecie o czyszczeniu srebrnych monet, że zależy od próby, zawartości miedzi itp. Mi dokładnie chodzi o tę monetkę - 1/6 talara, 1822r.Kwasek chyba nie za bardzo, a jak z amoniakiem? Nie chciałbym jej spsuć :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Anarchista Napisano 17 Kwiecień 2010 Share Napisano 17 Kwiecień 2010 Gdybym to ja znalazł tę monetę to najpierw potrzymałbym ją chwilę w 1-2% NaOH żeby zmyć większy brud, może nawet pogotowałbym ją w tym roztworze przez chwilę. A potem pewnie bym jej zrobił elektrolizę lub autolizę. Ale ja to ja :)PS. Próba srebra ok 500 jeśli sie nie mylę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kamil1994 Napisano 17 Kwiecień 2010 Share Napisano 17 Kwiecień 2010 Witam. Tutaj masz link dotyczący czyszczenia monet srebrnych.http://www.zbieraniemonet.za.pl/czyszczenie%20srebrnych.php Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dzieci3 Napisano 17 Kwiecień 2010 Share Napisano 17 Kwiecień 2010 Zadaj sobie pytanie.Czy chcę mieć historię w ręku,czy jej brak.Jeśli monetka tak wygląda jak na foto,to ja zostawiłbym ja w takim stanie.Pzdr. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ivvan Napisano 18 Kwiecień 2010 Share Napisano 18 Kwiecień 2010 Bez przesady historia historią ale temu egzemplarzowi to czyszczenie by się przydało. Nikt przecież nie mówi o usuwaniu patyny tylko samego syfku. To tylko moje zdanie ale jak nie wiesz jak to wyczyścić żeby patynę zostawić to może lepiej zostaw tak jak jest. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.