tomakzr Posted April 17, 2010 Author Share Posted April 17, 2010 witam. mam wieksza ilosz monet w nienajlepszym stanie, moczylem je w oliwce dardzo dlugo i niestety nie ma jakiegos zadawalajacego mnie efektu. pytanie!co moge jeszcze zrobic,zeby je oczyscic i nie uszkodzic(rozne stopy,)wiem ze niektore sztuki moga cos jeszcze pokazac. jakies sugestie??!. dzieki bardzo Link to comment Share on other sites More sharing options...
tomakzr Posted April 17, 2010 Author Share Posted April 17, 2010 tak to mniej wiecej wyglada Link to comment Share on other sites More sharing options...
tomakzr Posted April 17, 2010 Author Share Posted April 17, 2010 przyklad Link to comment Share on other sites More sharing options...
Diago Posted April 17, 2010 Share Posted April 17, 2010 zrób im elektrolizę Link to comment Share on other sites More sharing options...
draven85 Posted April 17, 2010 Share Posted April 17, 2010 http://www.tpzn.fora.pl/artykuly,15/czyszczenie-monet-wykopkowych-elektroliza,109.htmla tu masz opis jak. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kamil1994 Posted April 17, 2010 Share Posted April 17, 2010 Ewentualnie możesz spróbować moczyć monety w wodzie utlenionej. Proces ten może trwać od kilku minut do kilku tygodni, lecz woda nie zaszkodzi moniakom, a efekty będą zadowalające. Możesz użyć wody utlenionej o stężeniu 3% dostępnej w każdej aptece. Link to comment Share on other sites More sharing options...
ivvan Posted April 18, 2010 Share Posted April 18, 2010 Po przeczytaniu tego powyżej postanowiłem się na tym forum zarejestrować. Diago, draven po co piszecie takie pierdoły, a ktoś potem niszczy sobie monety. Na prawde tak czyścicie wszystkie swoje fanty? Jesli tak to chciałbym zobaczyć efekty tegoż czyszczenia na fotkach.Tomakzr masz jakieś ładne sreberko które po elektrolizie będzie wyglądało jak strup. Pomijam fakt że miedziaki to już na pewno tego nie przeżyją.Tu masz moją stronkę www.zbieraniemonet.za.plPopatrz poczytaj i wyciągnij wnioski. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.