Skocz do zawartości
  • 0

Cynkowa pokrywka.

Mj

Pytanie

Napisano

Proszę o pomoc w ustaleniu od czego pochodzi zamieszczony fancik. Jak przypuszczam jest to przykrywka od jakiegoś pucharu. Wykonana z cynku, posiada napis: Wer treu gedient hat seine zeit dem sei ein guter trunk geweiht. Wg moich ustaleń znaczy to tyle co: służący wiernie piją lepsze trunki. Fant znaleziony na terenie ruin budynku.

13 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
więc tak jak mówi Tony,od kufla,a otwór widać jest do dźwigni która przy nacisnięciu uchylała pokrywkę i można było piwsko żłopac:)
Napisano
To by się zgadzało. Wcięcie może być faktycznie luką po odłamanym mocowaniu. Dzięki.
Napisano

Proszę o pomoc w ustaleniu od czego pochodzi zamieszczony fancik. Jak przypuszczam jest to przykrywka od jakiegoś pucharu. Wykonana z cynku, posiada napis: Wer treu gedient hat seine zeit dem sei ein guter trunk geweiht. Wg moich ustaleń znaczy to tyle co: służący wiernie piją lepsze trunki. Fant znaleziony na terenie ruin budynku.

Napisano
Wygląda na oryginalne.Równe i symetryczne więc uszkodzenie odpada. Też myślałem o cukiernicy, ale ten napis odnośnie trunków i zdobienia o tematyce wojskowej trochę mi nie pasują do cukiernicy. Oczywiście mogę się mylić.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie