andrenr68 Posted April 11, 2010 Author Share Posted April 11, 2010 Od pewnego czasu często przejeżdżam przez Piotrków,od strony Moszczenicy uwagę moją przykuły okopy które znajdują się po prawej stronie jezdni mniej więcej na przeciwko cm.żołnierzy Armii Czerwonej.Chciałbym wiedzieć z jakiego okresu są te dzieła obronne,1wojna może 1939 lub 1945rok.Za wszelkie informacje będę wdzięczny.Bardzo to mnie ciekawi. Link to comment Share on other sites More sharing options...
bjar_1 Posted April 11, 2010 Share Posted April 11, 2010 To pozostałości polskiego przedwojennego poligonu, ćwiczył tam piotrkowski 25 pp. Link to comment Share on other sites More sharing options...
andrenr68 Posted April 11, 2010 Author Share Posted April 11, 2010 Dzięki kolego od dłuższego czasu nurtowała mnie ta zagadka. Link to comment Share on other sites More sharing options...
bjar_1 Posted April 11, 2010 Share Posted April 11, 2010 Znajdowały się tam także składy amunicyjne, tzw. Prochownia" wysadzona przez polskich żołnierzy we wrześniu '39 r. w czasie wycofywania się z Piotrkowa. Link to comment Share on other sites More sharing options...
andrenr68 Posted April 11, 2010 Author Share Posted April 11, 2010 Widzę że kolega to prawdziwa kopalnia wiedzy o okolicy Piotrkowa ja często śmigam na Kielce przez Piotrków.Generalnie lubię klimaty 1 wojenne może kolega wie coś na temat działań w czasie 1 wojny w okolicach tego miasta? Link to comment Share on other sites More sharing options...
bjar_1 Posted April 11, 2010 Share Posted April 11, 2010 5 lat studiowałem w Piotrkowie historię, to się trochę latało w okolicy, jednak na I w.ś. nie bywałem... Link to comment Share on other sites More sharing options...
major02 Posted April 12, 2010 Share Posted April 12, 2010 andrenr68 Jeżeli chodzi o klimaty 1 wojenne to polecam okolice Tomaszowa Mazowieckiego, naprawdę się dużo działo a to w dodatku nie daleko od Piotrkowa. Tu masz linka gdzie wychodzą fajne fanty z Brzustowa http://odkrywca.pl/brzustow-i-okolice,664651.html#664651 Wychodzi równie broń której nie mana zdjęciach, oraz wiele innych fajnych fantów. Oczywiście w miejscowościach obok jest również, kawał ciekawego lasu i pul. Pozdrawiam Link to comment Share on other sites More sharing options...
andrenr68 Posted April 14, 2010 Author Share Posted April 14, 2010 Dzięki kolego za informację,jak byś był tak uprzejmy prosiłbym o dokładne wskazanie miejscówek,wysłanie fotek map,szkiców,opisów szczegółowych miejsc gdzie wychodzą takie fanty.Planów dojazdów do wskazanych punktów tak abyśmy z kolegami nie mieli problemów z wjazdem samochodami i prowadzeniem prac eksploracyjnych w tamtejszym terenie.Jest nas prawie trzydziestu chłopa toteż myślę że szybko uporządkujemy teren z zalegających fantów w tej okolicy.J jeszcze jedna prośba proszę o wskazanie jakiegoś solidnego baru z dobrym jadłem i napitkami abyśmy po robocie mogli zregenerować siły. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Cpt.Nemo Posted April 14, 2010 Share Posted April 14, 2010 Planów dojazdów do wskazanych punktów tak abyśmy z kolegami nie mieli problemów z wjazdem samochodami i prowadzeniem prac eksploracyjnych w tamtejszym terenie"On juz nawet za Was wiekszosc wykopal :) Link to comment Share on other sites More sharing options...
lysytyp Posted April 16, 2010 Share Posted April 16, 2010 Brzustów to historia jak chcecie nakopać łusek to warto ale z ciekawszymi fantami to jóż gorzej. Link to comment Share on other sites More sharing options...
obert8 Posted April 16, 2010 Share Posted April 16, 2010 andrenr68 to załosne co piszesz pokazac ci miejscowke zrobic plan i moze jeszcze wykopac a z tymi 30 chlopa to chyba troche przeginasz podejzewam ze jestes tylko ty i nie masz swoich miejscowek i szukasz jelenia Link to comment Share on other sites More sharing options...
andrenr68 Posted April 16, 2010 Author Share Posted April 16, 2010 Przepraszam koledzy ale nie mogłem się powstrzymać znam kolegę majora i tak sobie zażartowałem.Nie chciałem nikogo urazić a zwłaszcza jego ,notabene w porządku chłopak,a we mnie mimo wieku drzemie czasami taki chochlik skory do drobnych żarcików.Tak kolega major ma racje okolice Tomaszowa Maz,to wdzięczny temat do eksploracji.Pozdr. Link to comment Share on other sites More sharing options...
bjar_1 Posted April 17, 2010 Share Posted April 17, 2010 obert8 - łyknąłeś jak szczupak ;) Link to comment Share on other sites More sharing options...
obert8 Posted April 19, 2010 Share Posted April 19, 2010 Nooo )))))))) Link to comment Share on other sites More sharing options...
julianni Posted April 21, 2010 Share Posted April 21, 2010 obert8 Jesli szukasz Jelenia to tez w okolicach Piotrkowa a tam bunkry kolejowe wchodze w sklad Anglle Mite" ;)poszukiwacze z Piotrkowa pozdrawiaja :) Link to comment Share on other sites More sharing options...
obert8 Posted April 22, 2010 Share Posted April 22, 2010 Ja nic nie szukam a szczegolnie Jelenia ))))))) Juliani cos ci sie pomylilo Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.