kowacz Napisano 10 Kwiecień 2010 Autor Napisano 10 Kwiecień 2010 Witam, w tak smutnym dniu wyszło coś takiego.Proszę o pomoc w id.
krank Napisano 10 Kwiecień 2010 Napisano 10 Kwiecień 2010 http://www.odkrywca.pl/uwaga-prosze-przeczytac-przed-dodaniem-tematu-dzial-monetyguzikimedalepieczeci-i-inne-,658082.html#658082 poczytaj kolego :)
kowacz Napisano 10 Kwiecień 2010 Autor Napisano 10 Kwiecień 2010 Wybaczcie roztargnienie.uzupełniam informacje: srebro, średnicę trudno określić, ponieważ jest to jakiś siekaniec. Pismo wydaje się być arabskim.
krank Napisano 10 Kwiecień 2010 Napisano 10 Kwiecień 2010 ciężka sprawa coś wywnioskować z tego kawałka...
krank Napisano 10 Kwiecień 2010 Napisano 10 Kwiecień 2010 kopijnik dobry jesteś :) ja zachodziłem w głowę co to za moniak
kowacz Napisano 10 Kwiecień 2010 Autor Napisano 10 Kwiecień 2010 Czy to coś popularnego? Nie znam się za bardzo na monetach.
faraon1 Napisano 10 Kwiecień 2010 Napisano 10 Kwiecień 2010 Siekańce często występują w skarbach przeszukaj dokładnie okolice takich monet może być więcej.
kowacz Napisano 10 Kwiecień 2010 Autor Napisano 10 Kwiecień 2010 W pobliskim miejscu wyszła jeszcze ciekawa ozdoba.W mojej opinii z jakiegoś komtusza kupieckiego, ale oczywiście mogę się mylić. Srebro, wymiary mniej więcej 10x10x10 mm.
kowacz Napisano 10 Kwiecień 2010 Autor Napisano 10 Kwiecień 2010 Bardzo dziękuję za pomoc.Proszę jeszcze o jedną odpowiedź dotyczącą monety. Czy jest to coś popularnego?
tyfus Napisano 10 Kwiecień 2010 Napisano 10 Kwiecień 2010 http://www.nbportal.pl/pl/np/numizmatyka/historia-monet/sredniowiecze/swiat-dirhemy-arabskiehttp://archeologia.w.toruniu.pl/grzybowo/rozne/artykul1.htmmyślę, że to je jest chyba częste znalezisko-pozdro-
Chajbar Napisano 11 Kwiecień 2010 Napisano 11 Kwiecień 2010 Trochę za mało się zachowało z tego dirhama, aby dokonać stuprocentowo dokładnej identyfikacji, ale można, na podstawie tego co widać- kaligrafii i układu liter względem siebie, wytypować najbardziej prawdopodobne monety. Nieszczęśliwie znalazłeś tę część, na której nie ma zapisanego imienia kalifa, a szkoda, bo wtedy wszystko byłoby jasne. Na obwodzie rewersu dirhamów były też formułki określające dokładnie miejsca i rok wybicia, na przykład: لله الامر من قبل و من بعد و يومئذن يفزح المؤمنون بنصر الله w imię Boga, tego dirhama wybito w Basrze w roku 322". Niestety, z Twojego kawałka też nie da się tego odczytać. Niemniej, już na pierwszy rzut oka widać po stylu kaligrafii, że Twoja moneta nie pochodzi z czasów pierwszych Abbasydów, że powstała na pewno już po Harunie ar- Raszidzie czy Ibrahimie al- Mubaraku. Na pierwszej fotce widać lewą górną część awersu, z końcówką napisu لا اله الا w centrum. Porównując wzajemne położenie liter względem siebie, doszedłem do umiarkowanie pewnych wniosków, że Twój siekaniec może być częścią jednej z dwóch monet:1. Dirham kalifa Muhammada al- Kahina, wybity w Basrze w roku 322 Hidżry.2. Dirham kalifa Alego Muktafiego Billaha, wybity w Madina as- Salam (Bagdad) w roku 292 Hidżry.Pozdrav.
kowacz Napisano 11 Kwiecień 2010 Autor Napisano 11 Kwiecień 2010 Nie spodziewałem się tak wyczerpującej odpowiedzi, dziękuję.
Chajbar Napisano 12 Kwiecień 2010 Napisano 12 Kwiecień 2010 Mam jeszcze pytanie co do tego drugiego przedmiotu- czy mi się wydaje, czy po bokach widać arabskie napisy? Możesz zrobić jeszcze jakieś inne fotki, bardziej z boku i od dołu?
Chajbar Napisano 13 Kwiecień 2010 Napisano 13 Kwiecień 2010 Kowacz, ponawiam prośbę o dodatkowe fotki tego guza (pierścienia?) i jeszcze pytanko: co to za kamień? Jeśli możesz, podświetl go jakoś i opisz dokładnie, jak wygląda, Pozdrav.
kowacz Napisano 13 Kwiecień 2010 Autor Napisano 13 Kwiecień 2010 Witam. Niestety nie są to napisy. Są to jedynie proste ornamenty.Kamień to zwykłe szkiełko. Nic szlachetnego. Zdjęcia wkrótce.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.