Skocz do zawartości

pytanie ładowarka

krank

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Dzięki, o to mi chodziło, o elektronikę się nie martwię, bo są oddzielnie(pod łokciem), więc nawet jakby się wylały to nic się nie stanie, pozdro.
Napisano
Witam,
W długo nieużywanym sprzęcie elektronicznym jak najbardziej mogą wyąłdowac sę baterie-procesy elektrochemiczne trwają bez przerwy.
tutaj was zadziwię bo baterie należy przechowywać w suchym i chlodnym miejscu-niekontrolowane procesy samorozładowania oraz korozii wewnątrz ogniw przebiegają wolniej-reakcje chemiczne przebiegają wolniej 2i więcej razy przy temperaturze 10stC- z kolei podwyższenie powoduje przyśpieszenie reakcji a tym samym samorozładowanie bedzie przyspieszone.
Napisano
Witam też mam podobną ładowarkę kupioną razem z kompletem akumulatorów sanyo eneloop.Po czterech miesiącach akumulatorki zmniejszyły swą żywotność do jednej godziny pracy,mialem kupić już nowe po czym koledzy na forum doradzili mi o zmianie ładowarki prąd impuls... wolne ładowanie.O dziwo znow działają jak z nowego.Także tanie ładowarki z h...nadają sie tylko na śmietnik
Napisano
Ja bym radził wyjąć baterie czy akumulatory jak się nie uzywa przez pewien okres wykrywacza,jak wyleją to się wtedy zabawa zaczyna ,zielony o elektronikę sie niemartwisz???a sprężynki w koszyczku na baterie czy podlączone kabelki do elektroniki to wszystko nadaje sie do wymiany jak obsiądzie osad elektrolitu
Napisano
Witam , moja wiedza na temat elektroniki jest bardzo znikoma, więc jak mam to rozumieć, że nie używane baterie po jakimś czasie zawsze wyleją?, to jakaś reguła?
Napisano
to tak w wielkim skrócie.
Obecnie produkowane baterie litowe mają czas zywotności około10lat(zastosowanie w rozrusznikach serca przy poborze mocy do 100mikrowatów),
tutaj masz link do baterii litowych cena spora,ale do okresu ważności nic nie powinno się z nimi stać https://www.hurt.com.pl/?o=shpp&i=2984
Napisano
Super, owszem cena jest wysoka, ale po przeanalizowaniu kosztów używania mojej wykrywki(8r6= ok 25zł), zakładając że jest to prawda o jej siedmiokrotnie dłuższej żywotności, to czysty interes, dzięki za linka napewno zkorzystam:)
Napisano
ogniwa litowe w zastosowaniu powszechnym są na dzień dzisiejszy najlepsze jeśli chodzi o jakość i parametry, a akumulatory litowo-jonowe mają doskonale zastosowanie w sprzęcie typu wiertarki i młoty udarowe (nawet!)tylko ze już potrzebne są zabezpieczenia elektroniczne i specjalne ładowarki.
O baterie się nie martw, nawet jesli tylko 5 raz są lepsze od alkaicznych to mają palmę pierwszeństwa-bezdyskusyjnie.
Mimo wszystko jak nie używasz sprzętu dłużej to wyjmij baterie
Jeszcze tylko wspomnę, ze przechowywanie litu jest mniej niebezpieczne od przechowywania innych metali alkicznych bo nie ulega gwałtownemu samozapaleniu.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie