ammuratow Napisano 6 Kwiecień 2010 Autor Napisano 6 Kwiecień 2010 Znalazłem wśród starych fotografii zdjęcia mojego pradziadka. Z opowieści rodzinnych wiem, że był oficerem KOP-u. Ale czy ten mundur to potwierdza?Bardzo proszę o pomoc.Pozdrawiam
Dziadkus Napisano 6 Kwiecień 2010 Napisano 6 Kwiecień 2010 mundur wz 19 (górne zdjęcie już po przerobieniu kołnierza, dolne z wysokim kołnierzem). Stopien na obu fotkach to sierżant (wersja stopnia starszego typu). Odznaczenia wskazują na udział w wojnach z lat 1918-21 (i to dośc bogaty)
ammuratow Napisano 6 Kwiecień 2010 Autor Napisano 6 Kwiecień 2010 Bardzo dziękuję za szybką odpowiedź.Czyli nie KOP.Dzięki
Dziadkus Napisano 6 Kwiecień 2010 Napisano 6 Kwiecień 2010 tego nie powiedziałem - do KOP można było trafić w czasie słuzby wojskowej - dotyczy to zarówno zołnierzy odbywających zasadniczą "służbe wojskową oraz kadry zawodowej. Zresztą mundur KOP-isty niewiele się róznił od typowego munduru wojskowego - patki oraz wzór czapki garnizonowej (okragła) i ewentualnie odznaka KOP - ale ją się otrzymywało po odsłużeniu okreslonej liczby miesięcy.
ammuratow Napisano 6 Kwiecień 2010 Autor Napisano 6 Kwiecień 2010 Rozumiem. Jeszcze raz wielkie dzięki!
ammuratow Napisano 6 Kwiecień 2010 Autor Napisano 6 Kwiecień 2010 Znalazłem wśród starych fotografii zdjęcia mojego pradziadka. Z opowieści rodzinnych wiem, że był oficerem KOP-u. Ale czy ten mundur to potwierdza?Bardzo proszę o pomoc.Pozdrawiam
Pytanie
ammuratow
Bardzo proszę o pomoc.
Pozdrawiam
6 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.