Junak83 Napisano 7 Kwiecień 2010 Napisano 7 Kwiecień 2010 Wybuchnąć może jak pomylisz bieguny lub przekroczysz maksymalny prąd ładowania. Tylko ten prąd musiał by być ileś tam razy większy od dopuszczalnego. W przypadku akumulatora z podanego linku jakbyś go ładował prądem 130mA o napięciu 15V nic się nie stanie
krank Napisano 7 Kwiecień 2010 Napisano 7 Kwiecień 2010 w motorze masz normalny akumulator,a to jest żelowy i prostownik ma za duży amperaż żeby go ładować....można ładować prostownikiem ale takim który ma ustawienia amper pozdrawiam
madmax78 Napisano 7 Kwiecień 2010 Napisano 7 Kwiecień 2010 W zasadzie aku żelowe stosuje się obecnie w skuterach. Wpiszcie sobie w wyszukiwarkę ''ładowanie akumulatora żelowego'' i rozjaśni się niektórym w głowach. To, że ktoś ładuje żelówkę zwykłym prostownikiem, nie oznacza, że jest to właściwe. Nieodpowiednie dobranie ładowarki i parametrów ładowania, jeżeli nawet nie uszkodzi akumulatora od razu, to skróci jego żywotność, spowoduje zasiarczenie itp. Ponadto nie twierdzę, że akumulator zawsze wybucha, ale że może wybuchnąć. (przed eksplozją puchnie )
madmax78 Napisano 7 Kwiecień 2010 Napisano 7 Kwiecień 2010 Junak83- z jakich obliczeń wyszło Ci 15 V ???
Junak83 Napisano 8 Kwiecień 2010 Napisano 8 Kwiecień 2010 Nic nie trzeba obliczać zobacz na aukcje do której rafał_etz podał link jest napisane. Napięcie ładowania cykliczne 14.5-14.9V
madmax78 Napisano 8 Kwiecień 2010 Napisano 8 Kwiecień 2010 Faktycznie. Mam zły humor i po prostu się czepiam :))
rafal_etz Napisano 9 Kwiecień 2010 Autor Napisano 9 Kwiecień 2010 U mnie w sklepie debil powiedział że takich akumulatorów nie ma są najwyżej 6 voltowe. ;D
luger Napisano 9 Kwiecień 2010 Napisano 9 Kwiecień 2010 Cpt.Nemo z tego co się orientuję to GTP ma zasilanie 6V. Zgodnie z tym co piszesz 4 x 1,5V.Wątek jest o PI, który potrzebuje 12V i jest naprawdę prądożerny. Kombinowanie z paluszkami o małej pojemności nie ma sensu w PI. Ja używałem do PI żelowe aku 12V 1,3Ah, które starczyło na bardzo długo. Niestety do ładowania, tak jak pisze madmax78, niezbędna jest specjalna ładowarka - koszt ok 100zł. Pomysł madmaxa z aku od wkrętarki wydaje mi się ciekawy, bo aku żelowe jest ciężkie i nieporęczne - trudno je upchać w jakąś zgrabną obudowę. Najlepiej jako przeciwwagę gdzieś pod podłokietnikiem. Ogniwa aku od wkrętarki łątwiej gdzieś upchnąć po wyjęciu z oryginalnej obudowy i chyba ważą mniej od żelówki. A żelowe akumulatory nie dość, że są powszechnie stosowane w nowoczesnych motocyklach to również w samochodach terenowych. Pozdrawiam L.
tadziu6 Napisano 9 Kwiecień 2010 Napisano 9 Kwiecień 2010 Luger,ja z PI chodziłem z 15 lat.Miałem akumulator żelowy,który nosiłem w plecaku.(waga} Połączony z wykrywką był kabelkiem od telefonu.Zdawało to świetnie egzamin.Myślę,że jest to optymalne rozwiązanie.Pozdrawiam.
luger Napisano 9 Kwiecień 2010 Napisano 9 Kwiecień 2010 Tadziu, ja miałem w PI 3 płaskie baterie sklejone taśmą lub pożyczony attery pack" z rur PCV i zakrętek od keczupu na 8 baterii R20:) Ale nie o to chodzi żeby stosować archaiczne rozwiązania - trzeba iść z duchem czsu i ułatwaić sobie życie. W końcu XXI wiek:)
madmax78 Napisano 9 Kwiecień 2010 Napisano 9 Kwiecień 2010 Waga aku 12v 1,3 jest rzeczywiście większa od pakietu od wkrętarki natomiast jeżeli chodzi o wielkość takiego pakietu to rozmiary są prawie identyczne. Jedyny problem jaki napotkałem, to taki, że akumulatorki są połączone w taki sposób, żeby pasowały do fabrycznej obudowy. Jeżeli ktoś chce zrobić 5 ogniw w dwóch rzędach, konieczne jest porozcinanie blaszek łączących baterie i polutowanie ich na nowo.
rafal_etz Napisano 19 Kwiecień 2010 Autor Napisano 19 Kwiecień 2010 mam aku do wiertarki ale nie wiem jak podłączyć z lewej jest minus a z prawej plus pozostają jeszcze dwie styki. po podpieciu tylko do plusa i minusa nie ma prądu proszę o pomoc
madmax78 Napisano 19 Kwiecień 2010 Napisano 19 Kwiecień 2010 Wydaje mi się, że ten akumulator ma jeszcze możliwość ładowania go ładowarką tzw. jednogodzinną (szybką). Napisz jaka jest pojemność pojedyńczego ogniwa i parametry ładowarki.
rafal_etz Napisano 19 Kwiecień 2010 Autor Napisano 19 Kwiecień 2010 12 volt ładowarka jest boscha wiecej nie pisze bo jest po przejściach
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.