Skocz do zawartości

Zasilanie wykrywacza problem

rafal_etz

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Wybuchnąć może jak pomylisz bieguny lub przekroczysz maksymalny prąd ładowania. Tylko ten prąd musiał by być ileś tam razy większy od dopuszczalnego. W przypadku akumulatora z podanego linku jakbyś go ładował prądem 130mA o napięciu 15V nic się nie stanie
Napisano
w motorze masz normalny akumulator,a to jest żelowy i prostownik ma za duży amperaż żeby go ładować....można ładować prostownikiem ale takim który ma ustawienia amper pozdrawiam
Napisano
W zasadzie aku żelowe stosuje się obecnie w skuterach.
Wpiszcie sobie w wyszukiwarkę ''ładowanie akumulatora żelowego'' i rozjaśni się niektórym w głowach.
To, że ktoś ładuje żelówkę zwykłym prostownikiem, nie oznacza, że jest to właściwe. Nieodpowiednie dobranie ładowarki i parametrów ładowania, jeżeli nawet nie uszkodzi akumulatora od razu, to skróci jego żywotność, spowoduje zasiarczenie itp. Ponadto nie twierdzę, że akumulator zawsze wybucha, ale że może wybuchnąć. (przed eksplozją puchnie )
Napisano
Cpt.Nemo z tego co się orientuję to GTP ma zasilanie 6V. Zgodnie z tym co piszesz 4 x 1,5V.
Wątek jest o PI, który potrzebuje 12V i jest naprawdę prądożerny. Kombinowanie z paluszkami o małej pojemności nie ma sensu w PI. Ja używałem do PI żelowe aku 12V 1,3Ah, które starczyło na bardzo długo. Niestety do ładowania, tak jak pisze madmax78, niezbędna jest specjalna ładowarka - koszt ok 100zł. Pomysł madmaxa z aku od wkrętarki wydaje mi się ciekawy, bo aku żelowe jest ciężkie i nieporęczne - trudno je upchać w jakąś zgrabną obudowę. Najlepiej jako przeciwwagę gdzieś pod podłokietnikiem. Ogniwa aku od wkrętarki łątwiej gdzieś upchnąć po wyjęciu z oryginalnej obudowy i chyba ważą mniej od żelówki.
A żelowe akumulatory nie dość, że są powszechnie stosowane w nowoczesnych motocyklach to również w samochodach terenowych.
Pozdrawiam L.
Napisano
Luger,ja z PI chodziłem z 15 lat.Miałem akumulator żelowy,który nosiłem w plecaku.(waga} Połączony z wykrywką był kabelkiem od telefonu.Zdawało to świetnie egzamin.Myślę,że jest to optymalne rozwiązanie.Pozdrawiam.
Napisano
Tadziu, ja miałem w PI 3 płaskie baterie sklejone taśmą lub pożyczony attery pack" z rur PCV i zakrętek od keczupu na 8 baterii R20:) Ale nie o to chodzi żeby stosować archaiczne rozwiązania - trzeba iść z duchem czsu i ułatwaić sobie życie. W końcu XXI wiek:)
Napisano
Waga aku 12v 1,3 jest rzeczywiście większa od pakietu od wkrętarki natomiast jeżeli chodzi o wielkość takiego pakietu to rozmiary są prawie identyczne. Jedyny problem jaki napotkałem, to taki, że akumulatorki są połączone w taki sposób, żeby pasowały do fabrycznej obudowy. Jeżeli ktoś chce zrobić 5 ogniw w dwóch rzędach, konieczne jest porozcinanie blaszek łączących baterie i polutowanie ich na nowo.
  • 2 weeks later...
Napisano

mam aku do wiertarki ale nie wiem jak podłączyć z lewej jest minus a z prawej plus pozostają jeszcze dwie styki. po podpieciu tylko do plusa i minusa nie ma prądu proszę o pomoc

Napisano
Wydaje mi się, że ten akumulator ma jeszcze możliwość ładowania go ładowarką tzw. jednogodzinną (szybką).
Napisz jaka jest pojemność pojedyńczego ogniwa i parametry ładowarki.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie