maku955 Napisano 3 Kwiecień 2010 Autor Share Napisano 3 Kwiecień 2010 Witam :)Czy są w gronie odkrywców harcerze?Jeżeli tak to zapraszam do wymienienia się swoimi przeżyciami.To może ja zacznę :Jestem Przybocznym w 44 Jaworskiej Drużynie Harcerskiej Żagiew"Prowadzę zastęp specjalnościowyW ZHP jestem od 3,5 roku i jak na razie nie zamierzam odejść :)Właśnie dzisiaj zakończyłem męki nad zaliczeniem stopniaodkrywca"z skutkami pozytywnymi:)Pozdrawiam i życzę Zdrowych,wesołych świąt :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
8total4 Napisano 3 Kwiecień 2010 Share Napisano 3 Kwiecień 2010 http://odkrywca.pl/pokaz_watek.php?id=112047#955833 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chudy.onyx Napisano 7 Kwiecień 2010 Share Napisano 7 Kwiecień 2010 Należałem do 1 Śiwdh Arapaho" 11 lat drużyna się rozpadła, ale harcerzem zostaje się na całe życie, w końcowej fazie byłem przybocznym. Były to piękne czasy, moje dzieci też tam poślę bo to wspaniała szkoła życia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maku955 Napisano 7 Kwiecień 2010 Autor Share Napisano 7 Kwiecień 2010 gdzie jest ta drużyna? znaczy w jakim rejonie działa? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chudy.onyx Napisano 8 Kwiecień 2010 Share Napisano 8 Kwiecień 2010 pełna nazwa to - Pierwsza Indiańsko Wędrownicza Drużyna Harcerska Arapaho" imienia Leszka Domańskiego eusa", działaliśmy w Świnoujściu, wywodziliśmy się od szarych szeregów, przez wiele lat można nas było spotkać na Arsenale w Warszawie, mieliśmy bardzo charakterystyczne barwy, błękitne berety i czarne chusty z błękitnym paskiem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maku955 Napisano 8 Kwiecień 2010 Autor Share Napisano 8 Kwiecień 2010 Ja dopiero w tym roku się wybieram na Arsenał:p Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tony Manero Napisano 9 Kwiecień 2010 Share Napisano 9 Kwiecień 2010 ONYX - czym zajmowała się drużyna indiańsko - wędrownicza? Przyznam, że to brzmi intrygująco:-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chudy.onyx Napisano 9 Kwiecień 2010 Share Napisano 9 Kwiecień 2010 nasza drużyna miała wiele zapożyczeń z obrzędowości Indian Arapaho, jak między innymi obrzędowe nadawanie imienia ze słownika indiańskiego, mieliśmy dość duże przywiązanie do ognia i obrzędów związanych z jego rozpalaniem podtrzymywaniem i gaszeniem, bardzo przywiązywaliśmy wagę do pionierki, survivalu, zdobnictwo obozowe typowo indiańskie, każdy wykonywał własny łapacz snów, poza tym zastępy same ustalały własne rytuały. Mój nazywał się Szamani" i wszystko co z tym związane należało do nas, magia, duchowość, rośliny lecznicze itp. Wędrownicza ponieważ naszą pasją było wędrowanie zwiedzanie i poznawanie. Uwielbialiśmy przemierzać dziesiątki kilometrów mimo złej pogody, gorąca, mrozu, i bólu. Wybieraliśmy się na każde biegi harcerskie i rajdy. Chociaż większość w mojej drużynie to były squo" to paru wojowników zawsze się znalazło :D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tony Manero Napisano 10 Kwiecień 2010 Share Napisano 10 Kwiecień 2010 Dzięki za wyjaśnienie. Howgh! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.