Skocz do zawartości
  • 0

saperki ze strychu

wz22

Pytanie

Napisano

takie właśnie buciki wyszperałem na stryszku, jeden wstępnie oczyściłem i potraktowałem olejem roślinnym, zastanawiam się tylko czy aby te zidentyfikowane przeze mnie buty jako 'przedwojenne saperki WP' nie okazały się zwykłymi buciorami zrobionymi u wiejskiego szewca.Dlatego drodzy koledzy z forum proszę was o pomoc w identyfikaci owych butów

11 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Ja mam :) Znalazłem kiedyś w jednej chacie takie same LWP i niemieckie. Zresztą możesz poczytać tutaj, wszystko jest wyjaśnione:

http://www.odkrywca.pl/pokaz_watek.php?id=434385#435932

Pozdrawiam W
Napisano
Patrząc na zdjęcia wydaje mi się,że jest to wczesna produkcja butów LWP z lat 50-tych gdyż mają one płaskie " zamiast kulfoniastych " czuby.
Napisano

takie właśnie buciki wyszperałem na stryszku, jeden wstępnie oczyściłem i potraktowałem olejem roślinnym, zastanawiam się tylko czy aby te zidentyfikowane przeze mnie buty jako 'przedwojenne saperki WP' nie okazały się zwykłymi buciorami zrobionymi u wiejskiego szewca.Dlatego drodzy koledzy z forum proszę was o pomoc w identyfikaci owych butów

Napisano
Są to saperki" używane w LWP. Świadczą o tym między innymi naszyty zapiętek, pasek naszyty z tyłu na cholewie po zewnętrznej stronie.

Pozdrawiam W

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie