MOLA Napisano 1 Kwiecień 2010 Autor Napisano 1 Kwiecień 2010 WiamPosiada ktos moze jkies info na temat tej formacji z działań na dolnymślasku w styczniu 1945???Pozdr.
wm Napisano 2 Kwiecień 2010 Napisano 2 Kwiecień 2010 WitamW styczniu zwiewał z nad Wisły w Wędrującym Kotle" gdzie dotarł około 27/28 styczeń do granicy przedwojennej następnie przekroczył Odrę pod OderBeltschem(chyba Bełcz)31.01/1.02 1945. Gdzie przez kilka dni przechodził reorganizację i uzupełniał straty. Do walki wszedł 2 lutego 1945 na przyczółku w Chobień-Ścinawa gdzie był do 7 lutego 45.W sumie o tej formacji w tym czasie są dość skromne materiały.Jakoś w kwietniu lub maju ma się ukazać na ten temat artykuł w czasopiśmie Poligon czy innym o tej tematyce. Wiec proponuję przeglądać czasopisma w tej tematyce. Mam nawet monografie tego pułku ale jest tam zaledwie strona o 1945 na Śląsku więc bida.Pozdrawiam
bjar_1 Napisano 2 Kwiecień 2010 Napisano 2 Kwiecień 2010 A czy w tej monografii jest coś o odwrocie w wędrującym kotle"?
MOLA Napisano 2 Kwiecień 2010 Autor Napisano 2 Kwiecień 2010 wm- o ile pamietma to kiedys podesłałes mi na meila jakies info ale o 73 PanzerGrenadRegiment ale nie wiedziałem ze posiadasz tez cos o 74.;)
wm Napisano 2 Kwiecień 2010 Napisano 2 Kwiecień 2010 witamAkurat jeśli chodzi o odwrocie to jest tego nie wiele jak już wspominałem o całym 1945 roku mało.Ale co tam dokładnie jest za bardzo nie pamiętam, musiał bym zajrzeć do książki a to będzie dopiero możliwe po świętach gdyż pożyczyłem ją koledze.Mola bo wtedy to jej jeszcze nie posiadałem :-)Oprócz tej książki jaką posiadam wyszło jeszcze drugie wydanie które chyba było poszerzone bo moja liczy 238 stron a drugie już 500 wiec może coś nowego dodali. Oprócz tego jest jeszcze około 20-50 broszurek ze spotkań kameradenszaftu których było ponad 40 ale to zdobyć jest niezwykle trudno ja mam tylko 2.
MOLA Napisano 5 Kwiecień 2010 Autor Napisano 5 Kwiecień 2010 Witamwm- jak ta ksiazka sie dokl nazywa ? i gdzie mozna ja dostac? mozesz cos wiecej o tych broszurach napisacgdzie mozna je dostac.pozdr
wm Napisano 5 Kwiecień 2010 Napisano 5 Kwiecień 2010 Tytuł to po prostu Infanterie Regiment 74 z podtytułem (spater Pz. Gren. Rgt 74) autor A. Wasner. Gdzie można dostać trudno powiedzieć bo jest to wydawnictwo prywatne w niskim nakładzie które osiąga dość wysokie ceny rzędu 200-400 zł. Ja swoją otrzymałem za darmo od weterana tej jednostki razem z 2 broszurkami. Więc gdzie je kupić? zapewne jedynie w Niemczech, w Polsce są dostępne jedynie monografie całej 19 Panc.Dywizji. pozdr.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.