Skocz do zawartości

Dwie srebrne monety

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam!Sezon rozpoczęty,wyskoczyły dwie monety,z którymi mam problem.Pierwsza z nich to napewno Watykan,tylko że nie mam pojęcia który to z papieży.Druga, denar kryżówka" tylko czyj i skąd.Podaje opis:
1.Srebro,30 mm,avers:podobizna papieża skierowana w prawo z widocznym kołnierzem szaty,w otoku .S.PETR.I(lub II nieczytelne)PONT.MAX,revers stojący lew trzymający sztandar, w otoku ARGENT.DI.MONETA.(kolejno chyba litery M i O wyraz krótki nieczytelny).Dwa lata temu znalazłem również monetę papieską lecz tam opis był jasny JULIUS III PONT.MAX,avers lew trzymający sztandar w otoku BONONIA MATER STUDIORUM
2.Srebro,16 mm,avers prawdopodobnie budynek kościoła uwieńczony krzyżem pośrodku budynku wpisana (chyba literka D lub obrócone Q,revers krzyż po przekątnej dwie kropki i literka lub znaczek przypomina F lub duże Ł ale nie jestem pewien.Proszę o pomoc,próbowałem je odnaleźć w sieci jednak bez rezultatu.Pozdrawiam!W zalączeniu fotki

Napisano
Witam!Mieszkam na południu Niemiec,Reinhald-Pfalz więc tutaj penetruje zasoby ziemskie.Średnicę już podawałem 16 mm,grubość
około 1 mm.Podobnie jak kolega Total podejrzewam X-XI wiek,gdzieś już widziałem ten prawdopodobnie" kościół na monetce.Moje podejrzenia kierują się na jakąś katedrę,może w Worms,może Mannheim,Mainz.Liczę na Waszą pomoc,co do pierwszej monety również,bo zaczynam podejrzewać że to może papież Piotr II,którego nie było.Estetyka,krój czcionki etc,pierwszej monetki odpowiada tej uprzednio przeze mnie znalezionej,więc myslę że to okolice XVI wieku.Z góry dzięki!
Napisano
wrzuć do skanera obie.
zrób ujęcia każdej strony obracajac o 30* (wiec razem 6 obrotów dla jednej strony).

obie są raczej troche wytarte i cięzko się dopatrzeć szczegółów.
pozdrawiam.
Napisano
soprano74 mam pytanie czy w niemczech mozna bez problemow chodzic sobie na wykopki i jakie jest prawo w tym temacie.Bo wiem ze to dziwny kraj prawo zabrania posiadania noza sprezynowego.bywam w m.Trier i okolicach i zastanawiam sie czy nie wziasc kiedys z soba wykrywacza i neodyma.z gory dziekuje za odp. mam nadzieje za zaspokoisz moja ciekawosc.ja terez jestem na florydzie i tu bez zadnych problemow smigasz.
Napisano

Dzięki! To już coś.Zastanawiałem się czy to nie jakaś odmiana Konrada II,bo budynek kościoła" podobny.Dla porównania fotka ze znanej stronki.Wszelkie sugestie mile widziane.Pozdrawiam!

Napisano
Witam!Informacja dla kolegi scyzor,którego wpis umknął mi gdzieś po drodze.Więc powiem tak,usiłowałem kilka lat temu ustalić czy chodzenie z wykrywką jest w Niemczech legalne.Okazało się,że w każdym landzie jest inaczej,w jednych dopuszczają w innych jest to zabronione. Nadrenia Pallatynat dopuszcza chodzenie z wykrywką po terenach należących do państwa,jednak nie podam ci podstawy prawnej ani nie przytocze żadnego dokumentu aby to potwierdzić,tak mi powiedział koleś z muzeum.Co do terenów prywatnych,musisz się zapytać właściciela danego terenu czy możesz.Powiem ci szczerze częściej słyszałem nie niż tak,dlaczego? bo nie.Więc chodząc po poletkach mało że patrzysz w dół to także wokół.Kilka razy pośpiesznie opuszczałem dane pole:-)Często dzwonią po Policję,jednak nigdy nie dałem się wylegitymować".Co do zawartości gleby to oczywiście jest tu wszystko,rzym,celtowie,gallowie,sporo średniowiecza,dość skromnie przedstawia się XVIII wiek wzwyż.Bolączką jest fakt że tutaj praktycznie każdy kawałek ziemi jest wykorzystany,nie pośmigasz po ugorach i nieużytkach,więc najlepiej połazić przed obsianiem i zaraz po żniwach.Pozdrawiam!

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie